12 x fijnste duurzame en ecologische was- en schoonmaakmiddelen

2022-05-28 08:23:59 By : Mr. Jimmy Xu

Fijne was- en schoonmaakmiddelen die jouw huis en de wereld een stukje schoner houden.

Luid het nieuwe seizoen in met een verfrissende lenteschoonmaak. Gooi de ramen open en ga aan de slag voor de grote boenbeurt. Dit betekent: stoffen, badkamer schoonmaken, woonkamer afnemen en een goede was draaien. Daar heb je naast water ook heel wat was- en schoonmaakmiddelen voor nodig. Je huis schoonmaken zonder schuldgevoel? Om impact op het milieu te beperken kun je dit het beste doen met ecologische en duurzame was- en schoonmaakmiddelen.

Zowel schoonmaakmiddelen als wasmiddelen zitten vaak vol synthetische stoffen, vooral microplastics. Dit zijn kleine stukjes plastic die vrijkomen bij met name het wassen van synthetische kleding. Deze afvalstoffen worden door de wasmachine of wasbak afgevoerd, zo de oceanen in. Hiermee dragen we bij aan de plastic soep die zeeën over de hele wereld teistert. Om dit tegen te gaan, kun je een microfiber filter voor je wasmachine kunnen aanschaffen.

Ecologische en duurzame schoonmaakproducten zijn vrij van schadelijke chemicaliën, biologische afbreekbaar en verpakt in recyclebaar plastic. Soms kunnen ze ook worden hergebruikt. Maar waar vind je zulke fijne producten voor in huis? Om je op weg te helpen ging ELLE op onderzoek uit. Zo hebben wij de fijnste ecologische en duurzame was-en schoonmaakmiddelen voor je op een rij weten te zetten.

De allesreiniger van Kinfill is gemaakt om single-use plastic tegen te gaan. Deze starter kit bestaat uit een glazen herbruikbare fles en een navulflesje met schoonmaakconcentraat van 10 ml. Kinfill heeft het schoonmaakconcentraat zo ontworpen dat deze 100% biologisch afbreekbaar is. Het product is vrij van parabenen en siliconen, waardoor het vriendelijk is voor mens en natuur. € 24,95

Deze allesreiniger van All Goods is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en goede bacteriën: probiotica. De allesreiniger maakt schoon zonder schadelijke chemicaliën. Het schoonmaakmiddel is vegan en diervriendelijk en is verpakt in een gerecycled plastic flesje. Die je natuurlijk weer kunt hergebruiken, das nog eens handig.

Seepje maakt je was natuurlijk schoon en zacht. Dit wasmiddel is gemaakt van superschillen uit de Himalaya. Wanneer de superschillen in aanraking komen met water, maken ze een natuurlijke vorm van zeep die ervoor zorgt dat je kleding weer heerlijk fris wordt.

Deze variant is geschikt voor al je witte was. De verpakking is gemaakt van HDPE-plastic uit Nederland. Tot slot draagt Seepje, door een eerlijke prijs te betalen voor de schillen, rechtstreeks een steentje bij aan natuurbehoud en betere leef- en werkomstandigheden in Nepal en India. Heel fijn wasmiddel dus.

Marcel's Green Soap wasmiddel is gemaakt van natuurlijke zepen die jouw kleding en beddengoed weer heerlijk laat ruiken. Dit wasmiddel komt in een verpakking van 100% gerecycled plastic. Door voor dit duurzame wasmiddel te kiezen, vermijd je het contact van restjes chemisch wasmiddel dat in de kleding blijft hangen op je huid. Een duurzaam product waar geen luchtje aan zit. Behalve de onweerstaanbare geurcombinatie van vanille en katoen. Die is natuurlijk wel welkom.

Op zoek naar een duurzaam wasmiddel voor al je kleurige kleding? Dan komt dit kleurwasmiddel van Klaeny als geroepen. Hun wasmiddelen zijn volledig vrij van microplastic, gemakkelijk biologisch afbreekbaar, veganistisch en dermatologisch getest. Het reinigt je wasgoed voorzichtig, ook bij lage temperaturen, en door de veganistische ingrediënten zal je kleding weer zacht aanvoelen.

Wil je helemaal verzekerd zijn dat er geen microplastics in je afvoer dus uiteindelijk in de oceaan belanden, de waszak van GuppyFriend vangt voor 99 procent de plastic en nylon en microvezels op die vrijkomen bij het wassen.

Dit natuurlijke schoonmaakmiddel heeft een drievoudige werking: het ontkalkt, reinigt en verfrist je toilet in een mum van tijd. De ingrediënten zijn biologisch afbreekbaar, waardoor je huis en de wereld een stuk schoner blijven.

SHOP Dit zijn ze de tools die je nodig hebt om je kleding langer mooi te houden >

Het vloeibare wasmiddel van AlmaWin is geschikt voor wit, kleurrijk en donker textiel van katoen, mengweefsel, linnen en kunstvezelweefsel in een temperatuurbereik van 30 °C tot 95 °C. Het is gemaakt van veganistische ingrediënten in een 100% gerecycled flesje. Door alleen al te kiezen voor een biologisch en duurzaam wasmiddel, maak jij een verschil in het verbeteren van de impact die schoonmaakmiddelen op het milieu hebben.

De fijnste microplastic-vrije verzorgingsproducten op een rij >

Nog op zoek naar milieuvriendelijke reinigingsmiddelen? Probeer dan dit try-out pakket van Greentab. Door hun handige biologisch afbreekbare tabs op te lossen in een herbruikbare sprayflacon, draag je bij aan het verminderen van plastic. Het pakket bevat acht tabs die je kunt gebruiken als keukenreiniger, glasreiniger, allesreiniger en sanitairreiniger. Alles wat je nodig hebt voor een flinke zomerse opknapbeurt.

Dit wasmiddel van Groene Planeet bevat plantaardige en natuurlijke grondstoffen en alle ingrediënten zijn ecologisch afbreekbaar. Schadelijk stoffen zoals chloor, SLES, parabenen. synthetische geurstoffen en fosfaat vind je hier niet. Het wast effectief allerlei soorten stoffen schoon en laat een frisse bloemengeur van organisch lavendel achter. Een groot pluspunt is dat het geschikt is voor de gevoelige huid en prima gebruikt kan worden voor babywas. € 12,50

YouSea heeft natuurlijke schoonmaakproducten die vrij zijn van chemische stoffen en van in water oplosbare tabs zijn gemaakt. Met deze ecologische sanitaire reiniger verwijder je moeiteloos watervlekken, zeepresten en kalk in je badkamer. Het geeft een stralende glans en heerlijke geur.

Dit schoonmaakpakket bestaat uit: een spray, een navulzak en een bijpassend microvezeldoekje. Met het navulzakje kun je 10 keer de spray vullen, goed voor een jaar lang schoonmaken. Het schoonmaakmiddel is vegan en 100% natuurlijk. Hiermee kun je in mum van tijd alle houten, metalen en kunststof items in je huis hygiënisch schoonmaken en haal je ook nog een frisse en zomerse sinaasappelgeur in huis.

Bij aanschaf van een schoonmaakmiddel koop je het vaak in een plastic fles. De inhoud bestaat velaal uit een flinke hoop water en slechts een klein beetje zeep. Foekje Fleur vond dit een verspilling en kwam met een geweldig initiatief: de huishoudzeep.

Deze zachte huishoudzeep van Foekje Fleur kun je gebruiken voor het afwassen van vuile vaat, wassen van je kleding of als handzeep. De zeep is handgemaakt in Italië en bevat gecertificeerde biologische ingrediënten als olijfolie en kokosolie, tea tree en citronella etherische olie, die zorgen voor extra hygiëne en een frisse geur. Bye bye plastic flessen en zeepdispensers.

Foekje Fleur verkoopt ook zelfgemaakte porseleinen flesvazen. Deze zijn geïnspireerd op de verzameling plastic afval uit de Maas in Rotterdam. Foekje Fleur begon eens kritisch te kijken naar de rivier die stroomde door haar stad en vond zo plastic dat daar vanaf de jaren zestig al rond dreef. Met de flesvazen, gemaakt van het materiaal dat ze vond, verspreidt ze het bewustzijn van dit groeiende probleem.