Bart Swings moet genoegen nemen met tweede plaats in massastart Calgary, nationaal record voor Tas | de krant

2021-12-14 18:55:17 By : Mr. Johnny Sun

Vorige week was Bart Swings nog de snelste in Salt Lake tijdens de massastart, maar zaterdagavond moest de 30-jarige Leuvenaar zijn superioriteit erkennen in de Nederlander Albert Hoolwerf. Sandrine Tas schaatste gisteravond naar een nieuw nationaal record op de 1000 meter.

Al vroeg in de wedstrijd ging Hoolwerf samen met Rijhnen in de aanval, Swings kon niet volgen. Swings probeerde te counteren, maar Hoolwerf bleek te sterk. Rijhnen werd alsnog ingehaald, goed voor een tweede plaats voor onze landgenoot.

Hier wordt inhoud ingevoegd van een social media netwerk dat cookies wil schrijven of lezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder op de dag trok Swings ook zijn schaatsen aan voor de 1.500 meter. Swings heeft Mathias Vosté daarin afgewezen. Swings eindigde zaterdag als vijfde in 1:43.51. Vosté werd tiende en was 22 honderdsten langzamer (1:43.73).

Het verschil met de winnaar was bijna twee seconden (1:41,86). Net als een week geleden in Salt Lake City was dat de Amerikaan Joey Mantia, net als Swings en Vosté, die van oorsprong inline skater was. In Calgary concentreerde Mantia zich uitsluitend op de 1.500 meter. De massastart, waarvoor 's ochtends de halve finales moesten worden afgewerkt, liet hij over aan jongere landgenoten.

Sterke Nederlanders als wereldrecordhouder Kjeld Nuis en Patrick Roest ontbraken in Calgary, omdat ze zijn teruggekeerd naar Europa om zich voor te bereiden op hun Olympisch kwalificatietoernooi. Op het podium werd Mantia geflankeerd door de verrassende Canadees Connor Howe (1:42,42) en de Noor Allan Dahl Johansson (1:43,27).

De omstandigheden in Calgary zijn niet veel lager dan die in Salt Lake City, dat zichzelf al jaren adverteert als "de snelste baan op ijs". De baan is een jaar dicht geweest om de vriesinstallatie van de binnenbaan te repareren. In opdracht van ijsmeester Mark Messer is de vriescapaciteit vergroot. Door zijn expertise wordt Messer ook gevraagd om elders ijs te maken. Zo was hij vier jaar geleden adviseur tijdens de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Die rol vervult hij ook in Peking. Messer stond het afgelopen half jaar meerdere keren op de Olympische baan. Ook vonden de schaatsers dat de luchtdruk laag is, waardoor ze minder weerstand ervaren.

Dat moet Vosté vleugels hebben gegeven. Zijn eerste volledige ronde ging in 24,8. Geen van de andere renners was zo overmoedig. Die overmoed moest hij bekopen in het vervolg van zijn race tegen de Amerikaan Casey Dawson. Swings, wiens tegenstander ver achterop liep, moest het zelf goedmaken en zijn krachten beter verdelen.

Hier wordt inhoud ingevoegd van een social media netwerk dat cookies wil schrijven of lezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Sandrine Tas sloot de tweede dag van de Wereldbeker schaatsen in Calgary af met een Belgisch record op de 1.000 meter. Tas noteerde zaterdagmiddag lokale tijd een tijd van 1'16”46 in de B-groep.

Dat is zevenhonderdste sneller dan haar tijd in Salt Lake City vorige week. Stien Vanhoutte scherpte haar persoonlijk record aan tot 1'17”54. Dat stond op 1'18”59. Dit resulteerde in een 18e en 26e plaats voor de Belgische coureurs. De eerste plaats ging naar de Chinese Qi Lin in 1'14”56. Ze werd gevolgd door de Poolse Natalia Czerwonka (1'14”86) en Kaja Ziomek (1'14”88). 34 coureurs waren gestart. De wedstrijd in de A-groep werd gewonnen door de Japanner Nao Kodaira in 1'12”51.

Wil je toegang tot alle artikelen van Het Nieuwsblad? Duik in onze plus artikelen en lees elke maand 3 gratis naar keuze.