Ben van het Apeldoorns Gidsen Collectief: 'Het is onze missie de Apeldoornse historie te behouden' - indebuurt Apeldoorn

2022-09-18 02:44:20 By : Ms. Alice Sung

Het Apeldoorns Gidsen Collectief bestaat 10 jaar. Ben van Zeist (72) is gids vanaf het eerste uur en vertelt ons waarom het collectief is opgericht en waarom juist Apeldoorners mee moeten wandelen.

Of je nu meer wilt weten over de honderd jaar oude Jugendstil-gevels in de Hoofdstraat, wilt wandelen rond Het Oude Loo in het Paleispark, of de Indische buurt of Metaalbuurt beter wilt leren kennen; het Apeldoorns Gidsen Collectief gidst je erdoorheen.

“Het Apeldoorns Gidsen Collectief is tien jaar geleden ontstaan uit onvrede over de wandeling van het VVV. Daarvoor kwam destijds iemand uit Deventer om de wandelingen te begeleiden. Dat is toch te gek voor woorden!”

‘Het Apeldoorns Gidsen Collectief is tien jaar geleden ontstaan uit onvrede over de wandeling van het VVV’

Hier spreekt Ben van Zeist (72), gids vanaf het eerste uur bij het Apeldoorns Gidsen Collectief. “Toen hebben enkele ambtenaren bij de gemeente, waaronder Huub Ummels, destijds beleidsambtenaar cultureel erfgoed, een paar avonden belegd waarop ze op zoek gingen naar geschikte gidsen uit Apeldoorn.”

In een paar avonden ‘opleiding’ op het stadhuis – niet alleen over de geschiedenis van Apeldoorn, maar ook didactische zaken zoals hoe je iets voor een groep vertelt – werden Ben en mede-gidsen gereed klaargestoomd om wandelingen te begeleiden. Voor nieuwe themawandelingen worden de gidsen wederom in een paar avonden bijgespijkerd in hun kennis. Huub Ummels en Ed van Gent, ten tijde van oprichting van het collectief beide werkzaam bij de gemeente, doceren tijdens deze avonden.

En Ben, toen net gepensioneerd, voelde zich wel geroepen. “Ik ben al vanaf jongs af aan geïnteresseerd in de geschiedenis van Apeldoorn. Vroeger knipte ik al artikelen uit de krant als er iets bijzonders ontdekt was”, zegt Ben, wiens vader en opa bij Papierfabriek Van Gelder werkten.

Zijn vaders beroep als papiermaker zorgde ervoor dat Ben automatisch naar de papiervakschool in Loenen moest. “Ik wilde eigenlijk naar het HBS.” Uiteindelijk ronde hij toch het HBS af. “Het collectief is mijn kans om alsnog iets met de geschiedenis van de papierindustrie te doen.”

We staan in het Catharina Amaliapark – voorheen Brinkpark en Ben laat aan de hand van oude foto’s zien hoeveel breder de Grift, ook voor de papiermolens een belangrijke waterweg, ooit was. “Dit park vind ik een aanwinst voor Apeldoorn. Het is fantastisch dat de Grift op steeds meer plekken naar boven gehaald wordt. Het is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor de opvang van regenwater en terugkeer van de beekprik (een paling-achtige vis, red.).”

Tijdens de themawandeling Water in de stad kun je meer leren over hoe belangrijk water was voor Apeldoorn. “In de tijd van Willem I voeren vijf of zes schepen per dag door het Apeldoorns Kanaal”, weet Ben.

Naast ‘vaste’ wandelingen zoals ‘Toen en Nu’ en de centrumwandeling of rond het Oude Loo in het Paleispark, zijn gidsen verplicht een aantal themawandelingen te lopen, vertelt Ben. “Zoals een wandeling over de Loolaan, Parkenbuurt of door Hoog Soeren. Ook doen we wandelingen die inspelen op actualiteiten, zoals 100 jaar Hoofdstraat of een wandeling die we deden over Sparta. Scholen lopen vaak mee met de Bevrijdingswandelingen (dit jaar vandaag 16 april, red.). We doen ook wandelroutes op maat, bijvoorbeeld vanaf iemands huis of van een bepaald café naar een restaurant.”

“Je geeft je per kwartaal op voor bepaalde wandelingen, gemiddeld loop ik één wandeling per maand. Vroeger iets vaker, want toen waren er minder gidsen. Nu zijn het er zo’n 25.”

‘We doen ook wandelroutes op maat, bijvoorbeeld vanaf iemands huis’

Het valt Ben op hoe vaak juist inwoners van Apeldoorn nog nieuwe dingen leren tijdens de wandelingen. “Mensen die hun hele leven al in Apeldoorn wonen, zelfs in een bepaalde wijk waar we dan doorheen wandelen en dan opmerkingen maken in de trant van ‘Nooit geweten dat dit er was’. Neem onze voormalige bioscoop Minerva, die was er eerder dan Tuschinski (een bioscoop in Amsterdam, red.).

Het is onze missie de Apeldoornse historie te behouden, door het mooie van Apeldoorn laten zien en de historie van een buurt als de Metaalbuurt behouden door het verhaal door te vertellen. Opdat het niet verloren gaat.”

Op zondag 28 april is het precies 10 jaar geleden dat het Apeldoorns Gidsen Collectief werd opgericht. Om dat te vieren, organiseert het collectief een bijzonder jubileumevenement, met in totaal vijf wandelingen vanaf vijf verschillende startpunten en één gezamenlijk eindpunt (de Muziektent in het Oranjepark), waar je gezamenlijk geniet van een (niet-alcoholisch) drankje en hapje.

Meewandelen is – bij uitzondering – gratis!

a. De Freule-brug over het Kanaal Noord, parkeerplaats vóór “het Potlood”; b. Zwitsal – ingang Noord aan de Vlijtseweg; c. CODA vóór de museum-ingang; d. Catharina-paviljoen, hoek Nieuwstraat / Brinklaan; e. De Naald aan de Zwolseweg.

De wandelingen zijn dus gratis, maar je dient je wel even vóór donderdag 25 april aan te melden, via [email protected] Geef daarbij het gewenste beginpunt op (alleen letter a, b etc. is voldoende) en het aantal personen.

Laat het ons weten! Misschien wordt hij of zij binnenkort Apeldoorner van de Week op indebuurt.

Rainer maakt jouw auto snel en voordelig deukvrij: ‘Gewoon bij jou aan huis’

Aangeboden door Meesters van Apeldoorn

Aangeboden door Paleis Het Loo

Aangeboden door Iris coaching en training

Aangeboden door Fysica Milon Clubs

Tentfeest! Dit is het programma van het driedaagse SCHIK Festival

Blijf op de hoogte van alles uit Apeldoorn

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden