Grycle verwerkt afval ter plaatse tot herbruikbare ruwe grondstoffen - Innovation Origins

2022-05-28 08:23:15 By : Ms. Yufang Ma

Sustainability - Iedere dag zetten we een start-up in de spotlight. Vandaag is dat het Italiaanse Grycle, een start-up die geregenereerde materialen maakt van afval.

Het Italiaanse Grycle wil met hun zelfontwikkelde technologie de afvalbergen in de wereld verkleinen. Van ongedefinieerd afval worden ter plekke herbruikbare ruwe grondstoffen gemaakt. Aan het woord is mede-oprichter Daniele Pes. 

“Grycle heeft een machine ontwikkeld die afvalstromen verwerkt tot vlokjes ruwe materialen. De machine scheidt de materialen automatisch waardoor ze direct klaar zijn voor hergebruik. Hiermee elimineren wij de noodzaak om handmatig het afval te scheiden. Onze machine is gebouwd met AI-technologie waardoor het geleidelijk aan nieuwe materialen kan leren herkennen, en deze informatie via gedistribueerde intelligentie deelt met de andere machines. Het herkent nu al meerdere soorten materialen en kan verschillende soorten plastic van elkaar onderscheiden. De focus ligt nu op plastic omdat dat het meest als grondstof gebruikt wordt. Wist je dat een fles water uit drie soorten plastic bestaat? Dat belandt normaal samen in een afvalzak, terwijl dat flesje op drie verschillende manier gerecycled moet worden.”  

Ook interessant: ‘Plastic is geen probleem, we moeten er alleen slim mee omgaan’

“Ons vierde prototype is een machine die ongeveer anderhalve meter hoog is. Het afval komt bovenin in een shredder. Deze vermaalt het afval tot kleine vlokken. Door de zwaartekracht vallen de vlokken op een vibrerende filter met gaten van verschillend formaat. De vlokken worden met behulp van de trillingen gesorteerd. In de laatste fase wordt het materiaal, stukje voor stukje, geanalyseerd voordat het in de juiste bak voor recycling terecht komt. 

“Met Grycle kan het afvalvolume met 90% gereduceerd worden. Er zijn andere bedrijven die machines gebouwd hebben die afval scheiden en daar vlokken van maken, maar dat zijn enorme machines. Die worden gebouwd om één materiaalsoort te verwerken. Dat houdt in dat er meerdere machines nodig zijn om de meest voorkomende materialen te verwerken. Daar komen ook nog de hoge kosten van die machines bij. Zo’n machine kost bijna 150.000 euro. Onze machine kan in kleinere hoeveelheden alles wat die machine ook kan, en zelf meer. Ons prototype scheidt verschillende materialen in één machine. Stel je voor hoeveel energie en afval er bespaard kan worden als er een Grycle in een appartementencomplex staat in plaats van vuilniscontainers?” 

“We hebben al vier prototypes gebouwd en zijn nu bezig met onze vijfde. Met Grycle focussen we ons op onderzoek en ontwikkeling, daar zijn we goed in. Onze focus is niet het verkopen van de machine, maar het onderzoeken en ontwikkelen van duurzame oplossingen. We verwachten dat er uiteindelijk een bedrijf komt dat onze technologie wil kopen.” 

“Volledig herbruikbare grondstoffen kunnen maken van afval op industriële schaal. De machines moeten uiteindelijk een doorvoercapacitieit krijgen van één ton afval per uur, dat zal de sleutel zijn tot onze intrede op de markt van kunststoffen.” 

Lees hier de eerdere afleveringen uit deze serie.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.