Ministerie gaf Van Lienden miljoenen extra voor mondkapjes, waarom is onduidelijk - Joop - BNNVARA

2022-05-28 08:25:11 By : Mr. Yep yang

China klaar om Oceanië in te lijven

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

Alles goed en wel, maar wat is grafeen? - het is niet zomaar de een of andere linke variant op plasticverzachters in speelgoed ('ftalaten'), of iets dat lijkt op Round-Up van de boevenfirma Monsanto, neen hoor. Wat is het dan wel? Leest U zich rustig in: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grafeen https://www.gelderlander.nl/nijmegen/nobelprijs-natuurkunde-voor-nederlandse-rus-andre-geim~a2987b47/ Ik was op een steenworp afstand werkzaam in Nijmegen aan die Radboud Universiteit, en de beschreven lauwering van André Geim was het gesprek van de dag, in 2010. De details over zijn vondst (en ook de manier waarop hij die praktisch mogelijk maken kon) zijn even simpel als indrukwekkend, trouwens.

Beste, Als aanvulling waarom die partij mondkapjes precies is afgekeurd, mag deze informatie van het RIVM natuurlijk niet ontbreken. https://www.rivm.nl/sites/default/files/2018-11/Veilig%20grafeen.pdf

De vraag is natuurlijk waarom je maskers gaat bestellen van Van Lienden. heeft hij enige expertise op het gebied? Dat van die grafeen, was dat onbekend bij iedereen of alleen bij Van Lienden

'Dat van die grafeen, was dat onbekend bij iedereen of alleen bij Van Lienden' Dat was bekend bij het Ministerie.

€5 miljard mensen, €5 miljard. Wordt er door de neoliberale aanhangers naar de rekenkamer geluisterd. waarschijnlijk net zo goed als de politiek, het goedpraten zal terstond beginnen. Het is complex en waar gehakt wordt vallen er spaanders. Volkomen tegengesteld aan de manier waarop de politiek de laatste 10 jaar is omgegaan met onschuldige burgers in het toeslagschandaal. Daar was het niet complex, die werden gewoon voor de bus gegooid, net als de tot nu toe bekende 175 slachtoffers bij de UWV.

Zucht! Te weinig ambtenaren. Slechte ICT. Wantrouwen voor de een, de toeslagouder. Vertrouwen voor de ander, afkomstig uit de eigen partij. Ik ben wel benieuwd of er nu ook terug zal worden gevorderd door de belastingdienst. Dan wel er een hoge aanslag over de winst zal worden opgelegd aan Sywerd.

Martin van Rijn was de onderhandelaar aan tafel. Over deze rol dit: Minister voor Medische Zorg Bewerken Op 23 maart 2020 nam Van Rijn, voor de duur van ruim drie maanden, de taak van minister voor Medische Zorg en Sport over van de afgetreden Bruno Bruins.[11] Hij nam geen deel aan het kabinet-Rutte III namens de PvdA, maar op persoonlijke titel. Dit betekende dat hij niet gebonden was aan het regeerakkoord, maar ook niet aan het PvdA-partijprogramma. Op 9 juli 2020 werd hij als minister voor Medische Zorg opgevolgd door Tamara van Ark.[12]

"Te weinig ambtenaren." Mijn ervaring is eerder te veel. Het is niet dat ambtenaren allen kritisch werk doen, ze bemoeien zich veelal met kritische werk, waardoor de mensen die dat zouden moeten doen er niet meer aan toe komen. En zo mislukken ook veel IT-projecten in overheidsland. Voordat iedereen een plasje tegen een plan heeft gedaan ben je zo maanden verder en loop je weer achter, maar mag en kan er soms niet meer in specificaties worden bewogen... en lever je rotzooi op.

JasDon, Teveel ambtenaren, die het eigen werk zo ingewikkeld mogelijk maken om zichzelf aan het werk te houden.

Te weinig ambtenaren om alle ingewikkelde regelingen naar de burgers toe uitvoerbaar te houden. De politiek besluit tot regelingen. De ambtenaren aan de top moeten zichzelf bewijzen. Bezuinigen en targets halen. Twee soorten ambtenaar.

"Handel is door de wet beschermde diefstal." Mijn opa had het bij het rechte eind.

Op de dag dat testkits beschikbaar kwamen via de apotheek, zat hij met een grote doos eigen testkits bij Op1, om die te promoten. Met goed en eerlijk ondernemerschap is helemaal niets mis mee in ondernermersland Nederland maar wees daar dan eerlijk over in plaats van al die mooipraterij als een soort filantroop die het voor niets doet. Dat zit juist veel mensen dwars, denk ik, dat hij niet open en eerlijk is geweest over zijn eigen winst. Ook een les hopelijk voor allerlei populaire talkshows om voortaan wat kritischer te zijn. En een groot dank aan de scherpe journalisten van de Volkskrant. Chapeau.

Het kabinet kan alles doen wat het wil. het is toch demissionair. En corrupt zijn is alleen maar een voordeel als je in een volgend kabinet wilt zitten, kennelijk.

Er is toch geen sprake van corruptie?

Dat een bedrijf 10mlj verdient aan een deal van 100mlj vind ik niet raar. Lijkt erop dat de overheid gewoon dom heeft gehandeld, en van Lienden gewoon slim.

Natuurlijk is de overheid dom geweest of er moet nog iets anders gespeeld hebben wat ik toch niet kan bewijzen. Van Lienden kan je slim noemen maar dan wel iemand die onder het mom van liefdadigheid zijn zakken heeft gevuld.

Zakken vullen of gewoon geld verdienen, het is maar hoe je het noemt. Ik had denk ik hetzelfde gedaan.

Ik had denk ik hetzelfde gedaan Ongetwijfeld. Ook geen bezwaar tegen wapen en drugshandel? Zijn tenslotte ook slimme jongens.

Norsmen Het gaat er niet in eerste instantie om of iemand geld verdient. Het gaat er in eerste instantie om wat Van Lienden beweert, als het om deze kwestie gaat. En in tweede instantie gaat het er altijd om de vraag wie iets moreel aanvaardbaar vindt of wie niet: Hier gaat het om gemeenschapsgeld in een tijd waarin heel veel mensen het loodje leggen. Dat je dan met schimmige deals ten koste van veel mensen je fortuin maakt, tja, u zegt dat geen bezwaar te vinden; sterker nog: U zou het ook doen. Maar dat betekent natuurlijk niet, dat er geen kritiek op mogelijk is en/of dat er geen correctie mogelijk zou moeten zijn.

@Zapata 'Ook geen bezwaar tegen wapen en drugshandel?' Die vergelijking slaat als een tang op een varken aangezien het handelen in wapens en drugs illegaal is.

Zapata Ga je nu mondkapjes vergelijken met wapens en drugs?

Zandb Dat schimmige valt nog te bezien. En waarom zou Van Lienden openlijk moeten zeggen hoeveel geld hij aan een deal verdient?

'En waarom zou Van Lienden openlijk moeten zeggen hoeveel geld hij aan een deal verdient?' Omdat hij die deal gemaakt heeft als zgn 'liefdadigheidsinstelling'.

Hoe kom je erbij dat handel in wapens illegaal is Mini. Er wordt godsgruwelijk veel geld mee verdiend door slimme jongens. Norsemen. Handel is toch handel en slimme jongens zijn toch slimme jongens?

@Joe 'Omdat hij die deal gemaakt heeft als zgn ‘liefdadigheidsinstelling’.' Volgens mij was het een aparte BV.

Het blijven allemaal boeven en er zal ook met het nieuwe kabinet niets maar dan ook niets veranderen. Ze houden elkaar allemaal de hand boven het hoofd en degene die er wat van zegt wordt zwart gemaakt. Zolang de meeste mensen stemmen op dezelfde partijen die het faciliteren, verdienen wij het niet.

Het kan zijn dat het economisch risico in de eerste deal bij de Overheid lag en in de tweede deal bij Van Lienden. Dan zou de hogere prijs een risicopremie zijn. In de officiële verklaring van Van Lienden wordt daar over gesproken. Maar zonder verdere inzage in de contracten blijft het gissen. Verder begrijp ik niet hoe het kan dat de inkoopafdeling van de Overheid dit soort contacten zelf niet heeft bij haar leveranciers.

Als het risico door de hogere prijs bij van Lienden ligt, kunnen ze die exemplaren met grafeen gewoon terugsturen (als dat nu al niet kan)? Wat interessanter is is waarom je voor van Lienden op zoek gaat naar een excuus en waarom je in al je gisheid jezelf niet afvraagt waarom VanLiendenProfessionalMasking BV de beste club voor de job was. Het blijft gissen.

@stok, Ik ga juist niet voor Van Lienden op zoek naar een excuus, maar voor de Overheid. Die betalen immers ineens meer. De vraag is waarom. En ik geef ook aan dat het mij verbaast dat de inkooporganisatie van de Overheid dit zelf niet kan. Over het terugsturen, waarschijnlijk voldeden de maskers aan de vooraf gestelde eisen van het RIVM: EU keurmerk, etc. Dat de zorg er vervolgens geen gebruik van wenst te maken, heeft met afstemming vooraf tussen zorg en RIVM/ministerie te maken.

Een slimme ondernemer die handig gebruikt maakt van de onkunde van ambtenaren. Het zou grappig zijn als het niet van belastinggeld was. Geen wonder dat de belastingen toren hoog zijn. Het zoveelste gevalletje, pay peanuts get monkeys?

Kaas De mens die misbruikt maakt van het feit, ik zeg maar eens wat, dat iemand niet kan lezen, die valt natuurlijk niets te verwijten; die noemen we gewoon 'slimme zakenman' en daar is dan alles mee gezegd.

Het is evident dat er in een crisissituatie foute inschattingen gemaakt worden en dat je met de kennis van andere keuzes had moeten maken. Maar als het voordeel van die fouten eenzijdig landen is het echt wel de vraag of het geen fout maar bewust beleid was. Of dat zo is, dat weet ik niet. Daarvoor is gewoon te weinig bekend nog. Maar dat er redenen zijn om als deze crisis voorbij is het handelen eens goed tegen het licht te houden wordt natuurlijk ondersteund door deze voorbeelden. Ik ben dus ook voorstander van een parlementaire enquête na afloop van deze crisis. Maar voor conclusies en barbertje moet hangen, of het promoveren van voorbeelden tot de ‘de gehanteerde norm’ lijkt het me nu nog te vroeg. Nogmaals: het moet daadwerkelijk wel uitgezocht worden. Maar een hele hoop van deze onrust kan worden weggenomen als alle partijen zich nu committeren aan een parlementaire enquête en niet volstaan met (uitsluitend) ‘een evaluatie door het bestuur zelf’. Wat natuurlijk ook moet gebeuren.

Tja wat hebben we nu? 40 miljoen mondkapjes die weggegooid kunnen worden want niet geschikt. Vraag, waarom is er niet eerst getest met een kleine partij? Meer dan 100 miljoen Euro weg. Wie is verantwoordelijk geweest voor de goedkeuring om dat bedrag uit te geven en met welke overwegingen? Hoelang was al bekend dat van der Linden dit wel via een BV liet lopen en er geld aan verdiende en waarom is toen niet gezocht naar een andere partner? Waarom zou de mening van Constantijn er toe doen, notabene lid van een familie die er om bekend staat nogal vaak in duistere zaakjes te hebben gezeten vanwege geld. Van Lockheed tot aan pandjesprins. En hoe nu verder? Blijft dit zonder gevolgen of gaan we net zo krachtig ingrijpen als tijdens de toeslagen affaire.

Samen komen we er wel uit... spraken wat ambtenaren onderling af. Sinds alle incidenten vertrouw ik geen enkele haagse ambtenaar meer.

Er is wel meer onduidelijk, leg het volgende maar uit: Buitenlandse Zaken smijt met geld: €75.000 voor andere theesmaakjes, €13.800 voor nieuw tv-tafeltje en nieuwe staande bureau's voor €10.000 per stuk. Ja de overheid gaat als een goed huisvader om met de belasting opbrengsten. In elk normaal bedrijf worden dergelijke inkopers ontslagen, lang leve de overheid!

Het wereldbeeld van 't VVD-onbenul is simpel en lekker overzichtelijk: overheid slecht, ondernemer goed. Och, moedertje lief.

Je kunt natuurlijk zomaar een mening hebben maar het is in deze wel handig om de context mee te geven: Buitenlandse Zaken is samen met een ander Ministerie en diverse diensten gehuisvest in een groot kantoorpand. Dat kantoorpand is compleet gerenoveerd door een consortium wat niet alleen het ontwerp heeft gemaakt en de renovatie heeft verzorgd maar ook de inrichting, het beheer en het onderhoud voor een bepaalde periode. Deze periode beslaat normaal gesproken 30 jaar. Als je het contract aanpast omdat je bijvoorbeeld een extra sta-bureau wil dan betaal je dus niet 10.000 euro alleen voor het bureau wel als gevolg van het extra bureau. Het betreft sowieso een bureau wat moet voldoen aan alle eisen op het gebied van arbo en ergonomie die de overheid stelt. Bij het creëren van extra werkplekken en voordat er extra bureau's geplaatst kunnen worden moet eventueel worden gekeken of dat kan qua vloerbelasting, bezettingcijfers ivm vluchtveiligheid en of het past qua klimaatinstallaties. In die 10.000 euro zit ook de tussentijdse vervanging van dat bureau, laten we zeggen dat een bureau 10 jaar meegaat is dat dus twee vervangingen, het dagelijks schoonmaken van dat bureau gedurende 30 jaar, het onderhoud aan het bureau als er wat mis is met de motor die het mogelijk maakt het bureau in hoogte te verstellen, de elektriciteit die daar voor nodig is gedurende 30 jaar, het verleggen/ aanpassen van de ICT kabels naar dat bureau etc etc. Daarbij heb je ook nog de opslagen voor winst en risico, administratieve consequenties zoals het aanpassen van het contract en revisie van de indelingstekeningen en het verwervingsproces zelf.

Nog vers in het geheugen de verbouwingen in de Tweede kamer waarbij net nieuw geplaatste wc potten verving door 'zwevende w.c.'s Plus meubilair op de afdeling sociale voorzieningen die vervangen werd, terwijl de vorige nog niet eens zo oud was. En dat in dezelfde periode dat er aan mensen met een uitkering bezuinigd werd. Hoe hebben ze dat uitgelegd?

Niet afleiden van de zaak waar het nu over gaat! Wat je nu aandraagt pakken we een andere keer wel mee.

@Jozias, geef dezelfde context eens over die theezakjes.

'In elk normaal bedrijf worden dergelijke inkopers ontslagen, lang leve de overheid!' Ben jij wel eens uitgenodigd om 'naar boven' te komen? Ik heb veel ministeries en bedrijven van binnen gezien, en het beeld dat de overheid meer uitgeeft aan meubilair dan het bedrijfsleven is behoorlijk naast geschoten. Misschien meer dan bij OEM thuis, maar dat is niet de standaard.

@zapata Heel simpel. Ik ken het contract niet maar bij deze twee voorbeelden: Er is in het contract afgesproken welk assortiment er aan warme dranken wordt geschonken in de pantry’s. Koffie en thee is voor ambtenaren gratis maar moet natuurlijk wel verrekend worden met het consortium. Als een standaard kop thee 50 cent kost en het is de wens om in plaats van standaard thee van de groothandel diverse smaken van bijvoorbeeld Simon levelt te schenken a 55 cent dan kost dat dus 5 cent meer. In het gebouw zijn 4400 werkplekken (zie link) en heeft een groot vergadercentrum zodat er dagelijks makkelijk 6000 mensen zijn. Als deze mensen gemiddeld 1 kop thee per dag drinken (sommigen drinken koffie en theedrinkers drinken meer) dan zijn dat dus 6000x 5 cent = 300 euro per dag. Het pand is 5 dagen per week gedurende 52 weken operationeel en ik ben uitgegaan van gemiddeldes dus dan kom je over een jaar uit op op 78.000 euro per jaar. Een ander voorbeeld: Daarnaast zou kunnen spelen dat er in het contract koffie/ thee machines zijn opgenomen. Die thee heeft een koffie smaak dus wellicht is er behoefte aan thee zakjes. Thee zakjes zijn veel duurder dan automaten thee. Thee zakjes moeten in honderden pantry’s voortdurend bijgevuld worden, voor de theezakjes moeten er prullenbakken worden geplaatst, deze prullenbakken moeten gedurende 25 jaar geleegd en schoongemaakt worden en om de paar jaar vervangen. Dan kom je dus al snel op dit soort bedragen. https://poortcentraal.nl/gebouw/

En zijn we nu verbaasd dat een ministerie onder leiding van een CDA minister woekerprijzen betaald aan een ondernemer die meegeschreven heeft aan het CDA verkiezingsprogramma?

Dit heeft niets met partijpolitiek te maken, maar alles met ambtelijk falen. Blijkbaar was de minister in deze Martin van Rijn (PvdA toch).

De volgende generatie Rutte staat al klaar

Geen vertrouwen meer in de hoogste ambtelijke top is geen vertrouwen meer in het coronabeleid. En dat heb ik al heel lang niet meer. In het eerste kwartaal dit jaar maakt Pfizer 3,5 miljard winst. En het MKB gaat failliet.

Ook asml maakt hyperwinsten nu. Ook dat heeft niets te maken met het coronabeleid an-sich. Bij iedere veranderde omstandigheid zijn er organisaties die profiteren of tegen die verandering niet bestand blijken. Dat de vaccinleveranciers nu -net als asml- aan de profiterende kant zitten is niet onverklaarbaar of per definitie fout. Winstmaximalisatie in een crisissituatie in een markt waar geen alternatief is kan dat natuurlijk wel zijn. En gezien voorbeelden in het verleden maakt het deze branch zich wel verdacht, maar die winst die jij noemt doet dat an-sich niet. Blijkt dat achteraf wel het geval dan lijkt het me raadzaam als wereld om de relatie met deze fabrikanten in de toekomst te herzien. Waar overigens meerdere redenen voor zijn.