"Positieve rol composteerbare verpakkingen bevestigd, verkeerde conclusies getrokken"

2021-12-30 15:13:32 By : Ms. Angelina Bryce

"Onderzoekers van de universiteit van Plymouth bevestigen positieve rol van composteerbare verpakkingen maar trekken verkeerde conclusies." Dat stelt Bio4Pack in een reactie op het recent gepubliceerde onderzoek.

De universiteit van Plymouth deed onderzoek naar de afbreekbaarheid van verpakkingen. Daarvoor zijn er diverse soorten bioplastics zoals getest zoals biologisch afbreekbare, oxo-biologisch afbreekbare en composteerbare verpakkingen maar ook een conventionele plastic draagtas. De verpakkingen zijn daarbij getest in drie natuurlijke omgevingen: open lucht, begraven in de grond en ondergedompeld in zeewater. Daarnaast zijn de verpakkingen ook getest in gecontroleerde laboratoriumomstandigheden. De conclusie van de onderzoekers is dat geen van de verpakkingen (compleet) afbreekt in de lucht en in de grond. De composteerbare verpakking was de enige verpakking die volledig verdween in het zeewater. De vraag is echter welke waarde aan de uitkomsten van dit onderzoek moet worden toegekend.

De EN 13432 norm voor compostering "Alle verpakkingen die Bio4Pack op de markt brengt, zijn voorzien van het kiemplantlogo dat toegekend wordt wanneer een verpakking voldoet aan de EN 13432 norm. Deze norm is een Europese norm voor producten die volledig composteren binnen een periode van 12 weken in een industriële composteringsinstallatie. Dat houdt dus niet in dat een composteerbaar product met EN 13432 norm vergaat door het simpelweg in de grond te stoppen dan wel in de zee te werpen. Composteren lukt alleen in een industriële installatie waar een ideale, gecontroleerde omgeving wordt gecreëerd met betrekking tot temperatuur en luchtvochtigheid. Daarnaast bieden we ook verpakkingen aan die voorzien zijn van het zogenaamde ‘home-compost’ certificaat. Deze zijn geschikt voor thuiscompostering. Dat de composteerbare verpakking in het onderzoek uiteindelijk ook vergaat in zeewater is daarbij een positieve bijkomstigheid maar daarvoor is de norm niet opgesteld. We claimen dan ook nadrukkelijk niet dat onze verpakkingen een oplossing zijn voor de bekende plastic soep."

Nieuw onderzoek toont aan dat composteerbare verpakkingen ook composteren in Nederlandse composteringsinstallaties "Recent onderzoek heeft aangetoond dat composteerbare verpakkingen ook in Nederlandse composteringsinstallaties uitstekend vergaan. Er waren vraagtekens over de composteerbaarheid in een kortere cyclus maar de laatste testen bij Attero hebben bewezen dat verpakkingen met het En 13432 certificaat ook hier prima vergaan. De onderzoeksresultaten zullen binnenkort worden besproken en gepubliceerd en duidelijk maken dat composteerbare verpakkingen de toekomst hebben."

Niet alleen kijken naar end-of-life, kijk ook naar de grondstoffen "Natuurlijk is het afvalprobleem het meest in het nieuws omdat dat ook het meest zichtbaar is. Daardoor wordt vergeten dat composteerbare verpakkingen vaak worden vervaardigd van grondstoffen die hernieuwbaar zijn. Er wordt dus geen aanslag gedaan op de slinkende fossiele grondstofvoorraad. Alleen dit feit alleen al zou een reden moeten zijn om zoveel mogelijk gebruik te maken van composteerbare verpakkingen."

Waarom moeten composteerbare verpakkingen zich blijven bewijzen? "Het is een vreemde situatie dat composteerbare verpakkingen zich continu moeten bewijzen. Zowel op het gebied van de productkwaliteit als het milieu. Waarom worden deze vragen ook niet gesteld bij traditionele verpakkingen? Recycling is een optie naar een duurzame samenleving, maar blijft echter een lineair proces."

"Al met al kunnen we concluderen dat het onderzoek van de Universiteit van Plymouth positief is voor composteerbare verpakkingen omdat ze als enige in zeewater vergaan. Helaas hebben de onderzoekers voor een onderzoeksopzet gekozen en conclusies getrokken die niet relevant zijn voor onze composteerbare verpakkingen omdat compostering en daarmee het vergaan van de verpakkingen alleen plaatsvindt in industriële composteringsinstallaties. Milieuproblemen als zwerfvuil en plastic soep worden alleen opgelost door het gedrag van mensen te veranderen. Dat is een taak van ons allemaal!"

Voor meer informatie: www.bio4pack.com 

Alle velden die gemarkeerd zijn met * moeten worden ingevuld.

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | AGF.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.