Pilot plant voor de productie van bioplastic - ProcessControl

2021-12-14 19:03:55 By : Mr. Zhongxun Ren

Avantium gaat een proeffabriek bouwen voor de productie van bio-MEG (Mono Ethylene Glycol), een belangrijke bouwsteen voor de productie van duurzame kunststoffen. Avantium is een chemisch technologiebedrijf in Amsterdam. “Er is een nieuw proces ontwikkeld”, zegt Frank Roerink, CFO van Avantium. “We ontwikkelen technologieën voor de transitie naar duurzame materialen als basis voor de chemische industrie. We zijn al een aantal jaren bezig met het ontwikkelen van een aantal chemische bouwstenen die we bij voorkeur niet meer uit fossiele grondstoffen halen, maar uit biomassa. Specifieke hernieuwbare suikers.”

“Een van die processen die we nu hebben ontwikkeld heet het Mekong-programma, een programma dat zich richt op het omzetten van biomassa in monoethyleenglycol. Dat is een programma dat we hier in het laboratorium hebben ontwikkeld, in Amsterdam in een groot lab. Daar ontwikkelen we op kleine schaal processen en optimaliseren deze. We zijn nu klaar om het proces op laboratoriumschaal op te schalen naar een pilot plant. We zullen het proces 24 uur per dag, 7 dagen per week laten draaien om te kijken of het ook op semi-industriële schaal werkt.”

Het is echter een project van lange adem. Roerink: “We zijn nu begonnen met de bouw ervan. Het duurt ongeveer een jaar tot zestien maanden om zo'n fabriek in elkaar te zetten. Dit kost wat tijd. Daarna wordt de fabriek naar een locatie gebracht, waarmee we in de laatste fase van de onderhandelingen zitten. We denken dat de fabriek over meer dan een jaar kan opstarten.” Waar de fabriek komt te staan, is nog niet bekend. “Er zijn meerdere mogelijke locaties in Nederland. Op basis van ons ontwerp wordt de fabriek door een derde partij geassembleerd. Je bouwt een derde locatie in en dan wordt alles verplaatst naar de gekozen locatie. Dat hebben we ook gedaan met een eerdere proeffabriek. Die hebben we in Enschede laten maken en vervolgens van Enschede naar Delfzijl vervoerd.” Hij verwacht dat de fabriek in de tweede helft van volgend jaar opstart. “Je start die proeffabriek op en laat hem dan eerst draaien om te testen. Dit doen we bijvoorbeeld om te kijken of de kranen goed kunnen sluiten en of de verwarmingselementen goed werken.” Roerink legt uit wat die stof MEG is. “Het meest in het oog springend is de vloeistof voor je ruitenwisser om te voorkomen dat de ruitensproeiervloeistof bevriest. Maar de grootste toepassing is voor het maken van plastic.”

Hoeveel gaat het project kosten? “Avanium investeert 7 tot 10 miljoen per jaar. Dat is niet alleen onze investering om de machine draaiende te houden. Mede dankzij subsidies van lokale overheden opereren we ook.”

In het laatste nummer van Process Control wordt aandacht besteed aan het nieuwe Digital Experience Center bij Siemens, de ontwikkeling van de nieuwe versie ATEX zone 1 robot door ExRobotics en hoe Energico de energietransitie automatiseert.

Wil je het hele magazine lezen? Mail naar info@processcontrol.nl.

Het WaterForum platform biedt u het laatste nieuws uit het hart van de watersector. Met een magazine en een wekelijkse nieuwsbrief is de redactie op de hoogte van het meest actuele nieuws. Watertechnologie is een belangrijk onderwerp; meet- en regeltechniek, regeltechniek en automatisering komen in elk vraagstuk terug. Nieuwsgierig? Kijk eens op de site.

OTAR is het vakblad voor beheerders van infrabeheer en onderhoud. Omdat OTAR regelmatig over waterbeheer schrijft (waterveiligheid, riolering, stedelijk waterbeheer, etc.) ook voor u een tijdschrift om in de gaten te houden. Klik op de omslag om naar de site te gaan.

Home Nieuwsbrief Agenda Vacatures Tijdschrift Inschrijven Contact

AcquiMedia Amstelwijckweg 15 3316 BB DORDRECHT E info@acquimedia.nl T 0184-481041 W acquimedia.nl