"Deze machine maakt kartonnen verpakkingen nu niet alleen ecologisch interessant, maar ook economisch interessant"

2021-12-14 18:53:38 By : Mr. daniel du

Tholen – Tomeco, een samenwerkingsverband van Belgische tomatentelers, zet een nieuwe stap in de transitie van plastic naar kartonnen verpakkingen. Met de aanschaf van een nieuwe machine kan de groep op grote schaal producten in karton verpakken. "De mogelijkheden met deze nieuwe machine zijn eindeloos en het sluit naadloos aan bij het karakter van onze groep", zegt Tom Verdonck, brand manager bij Tomeco. "De machine scoort hoog op zowel ecologisch als economisch vlak, is eenvoudig te bedienen, heeft een hoge productiesnelheid, is zuinig en verpakt ook nog eens met een minimaal materiaalverbruik.

TomECO Het aandeel kartonnen verpakkingen groeit al jaren. Kunststof punnets, topseals en flowpacks worden vervangen door kartonnen hoezen, trays, trays en andere varianten. In Frankrijk is het vanaf volgend jaar niet meer toegestaan ​​om verse groenten en fruit in plastic te verpakken. 

Tomeco kiest voor cultivars die stevig aan de tros vastzitten, waardoor de tomaat langer vers en in de container blijft.

"Deze investering maakt karton een aantrekkelijk alternatief en we hopen klanten te inspireren om ook daadwerkelijk de overstap naar 100 procent kartonnen verpakkingen te maken", zegt Tom. "De 'eco' in Tomeco is er niet voor niets, dat is bepalend voor onze bedrijfsvoering", zegt Tom. Deze machine en bijbehorende verpakkingswijze passen dan ook goed bij de ecologische ambities van de groep. 

Mono materiaal Daarnaast is het voor de consument makkelijker om afval te scheiden als een verpakking uit één materiaalsoort bestaat. Het gebruik van monomateriaal in verpakkingen heeft dus een positief effect op het recyclingproces. Zelfs de mogelijkheid tot recycling maakt karton een ecologisch interessant materiaal. In België mogen flowpackverpakkingen bijvoorbeeld niet bij het plastic afval en worden ze niet gerecycled, maar belanden ze bij het restafval en worden ze uiteindelijk gewoon verbrand.

Linerless Een ander bijkomend voordeel is het ontbreken van een drager zoals stickers en etiketten wel hebben. Het label is linerless, wat betekent dat er geen afval ontstaat tijdens het verpakkingsproces. De labels worden op maat gemaakt en geleverd door de firma Belona. Zij werken samen met de leverancier van de machine om tot de meest ideale combinatie van materiaal en lijm te komen. De etiketten zijn zelfklevend en hebben een antiaanbaklaag zodat er geen restproduct vrijkomt tijdens het productieproces. Er is ruimte op het label voor variabele tekst. 

Hoe het werkt Het principe van de machine is eigenlijk vrij eenvoudig. In de instellingen worden de afmetingen van de tray en het etiket bepaald, waarna de machine klaar is voor gebruik. Een tray gevuld met product gaat de machine in, waarna de machine een etiket van de rol afsnijdt en over de doos plakt. Aan de uiteinden van het label zit een plakrand, zodat deze vanzelf aan de doos blijft plakken. Op deze manier kan de machine tot ongeveer 50 trays per minuut verwerken. “De mogelijkheden met deze machine zijn eindeloos”, zegt Tom. "Zo zijn zowel het formaat als de bedrukking snel en eenvoudig aan te passen. Een productiewissel kost weinig tijd en is zelfs binnen enkele minuten gedaan. En de productiesnelheid is zo'n 50 stuks per minuut zelfs vergelijkbaar met een flowpacker. veel meer tijd nodig hebben."

Open Als gevolg van de pandemie is er een trend ontstaan ​​waarin steeds meer en betere verpakkingen worden gebruikt. Het etiket in deze verpakkingsmethode dekt echter slechts gedeeltelijk het product af. Het voordeel hiervan is de zichtbaarheid, maar het maakt het product ook kwetsbaarder. “Ook daar biedt deze machine een oplossing voor”, zegt Tom. "Het is dus mogelijk om de etiketmaat zo aan te passen dat het hele product bedekt is. Om de tomaten zichtbaar te maken, kunnen er gaatjes in het etiket worden geponst die zicht geven in de container."

Voor meer informatie: Tom Verdonck Tomeco +32 488 156 416 tom.verdonck@tomeco.be www.tomeco.be 

Publicatiedatum: ma 25 okt 2021 Auteur: Maarten Post © AGF.nl

Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | groente en fruit.nl

Schrijf u in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

U ziet deze pop-up omdat dit de eerste keer is dat u onze site bezoekt. Als je deze melding altijd ziet, heb je je cookies uitgeschakeld en blijven ze verschijnen.