The Guardian's beste foto's van 2018 (en de verhalen achter de foto's)

2022-05-29 08:19:45 By : Mr. RICHARD LIU

In veel opzichten was 2018 een bijzonder jaar. Voor de een misschien een jaar van bezinning, voor de ander van vooruitgang. Het geluk was echter niet voor iedereen grijpbaar. In een reeks prachtige foto’s laten we het zien hoe sommigen 2018 hebben beleefd. Soms leuk, aangrijpend of gewoon ontroerend.

Fotografie en credits: zie The Guardian

Het jaar 2018 was het jaar van verandering. Voor de een betekent dat een groter besteedbaar inkomen door lagere belastingen, voor de ander meer persoonlijke vrijheden. In India was dat laatste zeker van toepassing. Niet langer is het verboden om in India uit te komen voor je seksuele geaardheid. Tien december is de dag van de nieuwe vrijheid. Dit is de dag waarop het Hooggerechtshof in India sectie 377 van het Indiase wetboek van strafrecht intrekt, waarmee homoseksualiteit strafbaar werd gesteld. Het was een gedenkwaardig moment.

De activist op de foto, Akkai Padnashali, zei dat dit het gelukkigste moment van haar leven was. De foto zegt genoeg: iedereen is gelijk en iedereen verdient het om als zodanig te worden behandeld in de ogen van de wet.

Ook in 2018 waren er talloze confrontaties tussen burgers en het leger. Ook in Israël blijft de confrontatie een gegeven. Op 22 oktober werd deze opname gemaakt tijdens  de zoveelste confrontatie tussen Palestijnen en het Israëlische leger in Gaza. De situatie was intens. Het Israëlische leger schoot met scherp op de demonstrerende Palestijnen, maar de demonstranten vechten hard terug.

In Afrika, ten zuiden van de Sahara, wisselen de seizoenen. Natte periodes maken plaats voor droogte. In het door oorlog geteisterde Zuid-Soedan zoeken veehouders in een lager gelegen gebied naar water en grasland. Het lijkt een alledaags tafereel, de dieren, de veehoeders en hun gezinnen worden wakker. De herders zijn op de weg en slapen tussen de dieren. De foto laat een totaal ander beeld achter op je netvliezen dan de bekende beelden van een door oorlog verscheurd land. Dit was positiever.

Het was een van de zwaarst getroffen gebieden tijdens de tsunami en de aardbeving in Indonesië eind september dit jaar. Alles was volledig ondersteboven gegooid. De moskee is verwoest en valt omver op de achtergrond. Deze familie zocht naar hun huis in het puin. Ze herkenden het niet eens, het was 150 meter verwijderd van waar het zich ooit bevond. De vrouw had haar drie kinderen verloren. De fotograaf vraagt haar om heel even te stoppen. Ze draaide zich om en bleef lopen.

Jamal Khashoggi is voor altijd verbonden met 15 oktober 2018. Turkse onderzoekers gaan het Saoedische consulaat in Istanbul binnen om het gebouw te doorzoeken, na de dood van Jamal Khashoggi. De bewaker probeert journalisten tegen te houden. Door met één voet op een boomstronk te staan en de andere op een stalen barricade kon de foto gemaakt worden. De foto vat het verhaal min of meer samen: Khashoggi was een journalist en zijn dood was gekoppeld aan de persvrijheid. Saoedi-Arabië is een gesloten land en hier was een bewaker die de pers ervan weerhield om foto’s te nemen. Symbolischer kan het niet.

Natuurfoto’s zijn altijd mooi. Er zijn echter uitzonderingen die het vak van fotojournalist bijna onmogelijk maken. Zo ook op 16 mei tijdens de vulkaanuitbarstingen van de Kilauea. De nabij gelegen golfbaan gaf een perfect uitzicht op het fenomeen. Verrassend genoeg wordt ten tijde van de vulkaanuitbarsting, de fotograaf gesommeerd om de baan te verlaten: de golfers willen op dit moment gaan spelen.

De Dakar-rally is altijd een dankbaar onderwerp voor prachtige foto’s. Zo ook in 2018. De auto’s hadden moeite om er doorheen te komen en het zou nog zwaarder worden voor de motorfietsen. Franco Caimi, hier afgebeeld, was een van de gelukkigen. Hij viel bijna over zijn stuur, maar viel toen terug in zijn zadel.

Deze foto is de stille getuige van een menselijk drama. Vluchtelingen komen aan na een lange reis en hebben geen idee wat het te wachten staat. Immigratie wordt vaak besproken in termen van statistieken, maar het kleine huilende meisje is de realiteit van het zero tolerance-beleid van Trump. Haar moeders documenten werden geïnspecteerd en toen haar werd gevraagd haar kind neer te zetten, barstte het kleine meisje in tranen uit.

De schietpartij op Parkland (waarbij 17 studenten en personeelsleden werden doodgeschoten op de middelbare school Marjory Stoneman Douglas in Florida) staat in deze foto centraal. Het is een “verbintenisceremonie” in de kerk, waar geweren het middelpunt van hun geloof vormen. Op weg naar buiten ziet de fotograaf deze vrouw. Er was iets in haar uitdrukking dat anders was, een bijna religieuze gelukzaligheid. Het was surrealistisch. Draai een kant op en je ziet een 80-jarige vrouw worstelen met het gewicht van een AR15; draai de andere en je ziet een jonge vrouw met een pistool in elke hand.

Is het cultuur of dierenmishandeling. Voor de inwoners van Pamplona horen stieren bij het San Fermin-festival. Het is een integraal onderdeel van de cultuur in Pamplona. Het festival duurt negen dagen en zelfs mensen die de stieren niet leuk vinden zijn aanwezig vanwege de muziek, dans, eten en het drinken.

De Ironman Barcelona-race is alleen voor de echt fanatiekelingen. Behoor je niet tot de selecte groep van super atleten dan rest er nog één mogelijkheid: foto’s maken van het evenement. Zo ook de maker van deze foto. Het is dan ook de kunst om zo dicht mogelijk bij de atleten te kunnen komen. Dat je daar natte voeten voor over moet hebben, is dan niet anders. Het levert wel een spectaculair beeld op.

Het is 30 november en de fotograaf tracht het beeld van de verwoesting vast te leggen. De aardbeving had ervoor gezorgd dat het verkeer tot stilstand was gekomen, dus was het een hele opgave om deze plek te voet te bereiken. Per vliegtuig dan maar. Het zicht vanuit het vliegtuig liet de enorme omvang van de schade zien. De subtiele scheuren en splinterpatronen in het ijs en de meren eromheen, surrealistisch en indrukwekkend tegelijkertijd. De aarde zag eruit alsof het was voorbereid om het oppervlak in te slikken.

Bosbranden zijn een steeds vaker terugkerend fenomeen. Ondanks de ervaring met branden uit het verleden, blijven mensen het aangenaam vinden om dichtbij de natuur te wonen. De brand in Californië op 9 november was een van de meest intense bosbranden ooit in het gebied. Mensen huilden en schreeuwden en zagen hun huizen afbranden en renden voor hun leven. De hel brak los. En toen, bijna als een film, rolde deze man voorbij op zijn skateboard en zei: “Oh my God, brother, this is crazy.” Onverstoorbaar houdt hij zijn telefoon in zijn hand om het aanstormende tafereel vast te leggen, niet bewust van het aanstormende gevaar. Dat kan echt alleen maar in Los Angeles gebeuren.

Panggang is een klein eiland in het noorden van Jakarta. Een plek met te weinig ruimte voor alle bewoners. Ze maken ruimte door het plastic afval dat ze hebben verzameld in de zee te gooien. De gevolgen laten zich eenvoudig raden. Deels is dit te wijten aan de maatschappij die aan verandering onderhevig is. Voedsel was vroeger in bladeren gewikkeld; het was natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Nu is alles verpakt in plastic. Ze realiseren zich gewoon niet dat het een probleem is. Het meisje ziet er blij uit, omdat het voor haar normaal is. Een duik in de zee drukt je echter met de neus op de feiten. Het zit vol zwerfvuil: meubels, tassen, ze gooien het er gewoon in.

Mensen hebben behoefte aan hun eigen leefruimte. In het geval van de oorspronkelijk bewoners van Amerika gaat het vaak over hun heilige gronden. Gebieden waar ze al eeuwen wonen en waar hun voorouders liggen begraven. Heilige grond dus. Ivan Lookinghorse is een stamleider van het Cheyenne Indianenreservaat. Een fotograaf wordt uitgenodigd voor een rit van 400 mijl  vanuit South Dakota naar Fort Laramie. Deze dag markeert de 150e verjaardag van de verdragsrechten van de Sioux-natie. Van een feest is echter geen sprake. De Sioux-bevolking had vroeger zoveel land en nu is hun gemeenschap in crisis. Ze leven min of meer gedwongen, in reservaten in de armste provincies in de VS.

Cuba is mooi. Het eiland is niet alleen bekend vanwege de sigaren, maar ook vanwege de ongerepte natuur. De mangroven vormen een bijzonder deel van de lokale natuur. Je kunt er zwemmen, maar wees je bewust van het gevaar op sommige plekken. Het is namelijk niet ongebruikelijk om een spontane ontmoeting met een krokodil te hebben. De fotograaf gaat daarom enkel onder begeleiding op pad. Dat is geen overdreven luxe, zoals uit deze foto blijkt.

Dit was mijn eerste Grand Prix in Monaco. Red Bull had dit enorme station voor de media gebouwd met een zwembad er bovenop. Daniel Ricciardo had zojuist zijn eerste Grand Prix van Monaco gewonnen. Hij moest zich een weg banen door de menigte om binnen te komen. De media stond om het zwembad, toen Daniel erin sprong.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kunst & Fotografie 12 dec 2021, 14:20

Eten & Drinken Gisteren , 15:55

Eten & Drinken Gisteren , 08:45

Eten & Drinken 27 mei 2022, 10:38

Eten & Drinken 21 mei 2022, 14:14

Eten & Drinken 20 mei 2022, 16:38

Eten & Drinken 20 mei 2022, 06:59

© 2022 Manners Magazine. Alle rechten voorbehouden Hosting by Xynta