Boomkwekerij opent deuren tijdens Dag van de Landbouw Kalmthout (Kalmthout) | Het Nieuwsblad

2021-12-27 18:29:52 By : Ms. Lily Huang

Wim Stevens hanteert een snoeimachine.   — © rr

De Dag van de Landbouw geeft iedereen de kans om een kijkje te nemen achter de schermen van een land- of tuinbouwbedrijf. In de provincie Antwerpen zijn er 21 deelnemers, ten noorden van Antwerpen is Wim Stevens (40) met zijn boomkwekerij de enige.

Wie droomt er niet van om van zijn hobby zijn beroep te maken. Bij velen blijft dat een droom, maar niet bij Wim Stevens. “Ik kom helemaal niet uit een landbouwfamilie. Mijn vader was meubelmaker. Maar samen met mijn broers kweekte ik konijnen, teelde plantjes. Dan verkochten we alles op de boerenmarkt. Nu kweekt een van mijn broers planten in pot en hou ik me bezig met planten in volle grond”, begint Wim Stevens zijn verhaal.

Eenmaal afgestudeerd als tuinarchitect ging hij aan de slag bij een hoveniersbedrijf en kweekte hij planten in bijberoep. Samen met zijn vrouw Ellen Dockx (38) verhuisde Wim tien jaar geleden naar de huidige locatie. “Toen hadden we maar 2 hectare grond, ondertussen kweken we sierheesters op 25 hectare en hebben we twee vaste medewerkers. We kweken groenblijvende planten in volle grond. De kleinste planten meten ongeveer 60 centimeter, de grootste twee meter. Alles wordt gebruikt in de tuinaanleg.”

Om een bedrijf als dat van Wim Stevens rendabel te houden is efficiënt werken een blijvende uitdaging. “In de beginfase deden we veel met de hand. Ongeveer acht jaar geleden ben ik gaan zoeken om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. Samen met mijn twee broers die in de mechanisering werken bouwden we op maat van mijn bedrijf een machine, die wordt gebruikt voor onkruidbestrijding en bemesting.”

Familie Stevens verwelkomt zondag bezoekers — © rr

Er volgden nog andere machines. “Een zelfrijdende machine boort plantgaten. De coördinaten staan in de computer, zodat ze klaarstaan om te rooien. Zo kunnen we aan onze klanten een uniform product leveren. Een volgende stap is een machine om mechanisch te schoffelen”, aldus nog Stevens.

“We doen mee, omdat veel mensen een verkeerd beeld van de tuinbouw hebben. Wanneer we rondrijden met een veldspuit denken ze aan gif spuiten, maar het zijn vaak plantversterkende middelen. Ook wanneer we in de zomer water oppompen, worden wenkbrauwen gefronst. Maar we gebruiken bijvoorbeeld een peilgestuurd drainagesysteem precies om zo veel mogelijk water in de bodem te laten. Planten dekken we af met compost. Dat zullen we zondag 19 september allemaal laten zien”, zegt Wim Stevens.

De twee dochters Zoë en Yana stellen hun kleine kinderboerderij ook open. Er is mogelijkheid om ponyritjes te maken tussen 14u en 17u.

De boomkwekerij aan de Brasschaatsesteenweg 179 is te bezichtigen van 10u tot 18u. Vooraf inschrijven is nodig via www.dagvandelandbouw.be Erik Vandewalle

Wil jij toegang tot alle artikels van Het Nieuwsblad? Duik in onze plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.

In het Grenspark Kalmthoutse Heide vinden mountainbikers ruim 27 kilometer uitdagende tracks. Om er te mountainbiken heb je wel een jaarvignet van 12 euro nodig. Al meer dan 4000 mountainbikers …

Dit jaar werd Ganzendries heraangelegd. In de straat bevinden zich basisschool De 4Sprong en het Erasmusatheneum. De heraanleg zorgt voor meer verkeersveiligheid en er is een parking voor de …

Arboretum Kalmthout verwelkomt jonge speurders en hun familie al vanaf het begin van de vervroegde kerstvakantie voor een winterspeurtocht in de arboretumtuin.

De zoneraad van Brandweer Zone Rand heeft 43 vrijwillige brandweermannen en -vrouwen aangesteld voor de twintig brandweerposten in de regio. Die beginnen nu aan hun opleiding van twee jaar, maar …

Roberto Baas uit Kalmthout kroonde zich tot Nederlands kampioen in de Mini-Parilla klasse. Zijn vier jaar oudere zus Isabella reed naar een fraai podium in de X30 Senior klasse.

In Schouwen-Duiveland in Zeeland liep zaterdag een wolf over de straat. Vrijdag was hij of zij nog in Steenbergen bij Roosendaal in Noord-Brabant, niet zo heel ver van Essen en Kalmthout. Mogelijk …

Na een jaar pauze kunnen kinderen op 31 december opnieuw van deur tot deur gaan om te zingen. In ruil worden ze getrakteerd op een lekker snoepje, een kleine attentie.

Het einde van de wegwerkzaamheden aan het kruispunt van de De Pretlaan met de Kalmthoutsesteenweg nadert zijn einde. Fietsers en voetgangers kunnen vanaf 24 december al veilig de spoorweg …

Nu quasi alle bladeren van de bomen zijn gevallen, start de gemeente vanaf maandag 20 december met het leegmaken van de bladkorven.

Discotheekuitbater Walter V. (77) uit Stekene is door de correctionele rechtbank in Dendermonde veroordeeld tot vier maanden gevangenis met uitstel. Een straf die hij kreeg voor een vechtpartij op …

Nog voor de zomer opent gemeente Kalmthout en Pinkeltje een nieuwe kinderopvang op domein Diesterweg. 36 kinderen tussen 0 en 3 jaar vinden er een plaats in het gebouw Mierenklassen.

Er zijn recent geen nieuwe overlijdens toegevoegd.

Staat uw dierbare niet op inmemoriam.be? Vanaf €10,- opent u een register!