INTERVIEW. 'Je hebt geen dure machine nodig om lekkere koffie te zetten' | De Standaard

2022-10-09 19:24:39 By : Mr. Tengyue Tao

Dit artikel is exclusief voor abonnees, maar we bieden het je gratis aan.

Katrien Pauwels geeft tips voor huisgemaakte topkoffie

14/07/2015 om 14:29 door Sylvie Van Ginneken

Dat we te vaak aarzelen om onze koffiezetapparaten voor pads aan de kant te schuiven, heeft volgens Katrien Pauwels te maken met een gebrek aan duidelijke informatie over 'goede koffie'. De koffie-experte, die samen met haar team een koffiebranderij en drie koffiebars (Or Coffee) runt, weet waar het schoentje wringt: 'We bestellen te vaak zonder nadenken "ne koffie" in een bar.'

En wat moeten we dan wel bestellen? Een macchiato met caramelcrunch? 

'Nee, wat ik bedoel is dat op de verkeerde manier naar koffie kijken. Een koffieboon, dat is zoals een aardappel voor mij. Het is een ingrediënt waar je iets mee maakt. Maar als ik aan jou vraag: "Wat is je favoriete aardappel", dan ga je waarschijnlijk ook antwoorden met "puree" of "friet" in plaats van een echte aardappelsoort.'

'Net zoals iemand liever gratinaardappelen eet dan puree, zo lust jij liever de ene koffiesoort dan de andere. Maar als we alles vereenvoudigen tot "ne koffie", dan kan je evengoed op restaurant gaan en zeggen: "Geef mij een aardappel." Dat doe je toch ook niet?'

Wat is dan precies 'ne koffie'?

'De koffie die iedereen kent en die voor veel koffiedrinkers helaas nog altijd "de maatstaf" blijft, is de koffie die in de jaren tachtig werd geproduceerd. Omdat er veel en liefst goedkope koffie moest kunnen worden gedronken, was het cruciaal dat de massaproductie op volle toeren bleef draaien. Boeren werden onder druk gezet om tegen een minimumprijs koffiebonen aan te leveren. Daardoor werd de kwaliteit van de bonen veel minder goed, wat de branderijen verplichtte om de bonen zwart te branden. Die bonen zijn morsdood.'

'Vergelijk het gerust met een filet pur die van slechte kwaliteit is. Als je hem compleet doorbakt, blijft er ook niets meer van de smaak over. Maar dat is nog altijd beter dan een sappige filet pur die bijna niet te eten is.'

U zegt dat we die morsdode bonen van koffiepads nu niet meer willen, maar is het niet enorm arbeidsintensief en duur om een espressomachine in huis te halen?

'Integendeel! Je hebt helemaal geen dure machine nodig om lekkere koffie te zetten. Ikzelf heb thuis zelfs geen espressomachine meer. Met een cafetière kan je prachtige kopjes koffie maken in een handomdraai. Voor maximum 50 euro heb je zo'n glazen kannetje met een filter. Nog wat koffiebonen of gemalen bonen - die je tegenwoordig in elke stad kunt vinden - en je hebt al het nodige.'

Het stappenplan voor huisgemaakte topkoffie

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van 3  plus-artikels.

Sylvie Van Ginneken is chef publicatieteam online bij De Standaard.

In een doodlopend steegje in Haarlem maakte interieurstylist Sumire Hara van een compacte arbeidersw...

Tussen hectische werkdagen en rustige zondagen liggen zaterdagen als een zee van mogelijkheden. De s...

Iedereen maakt foto’s met zijn smartphone. Zelfs fotograaf Anton Corbijn , toch bekend van zijn erns...

Geen abonnee? Lees 3 plus-artikels gratis 

Ontdek al uw digitale voordelen als abonnee 

Lees de volledige krant digitaal >

Comfortfood is niet alleen kinderkost die lekker warm binnen glijdt als je met een krop in de keel z...

Zondag wordt in Italië voor het eerst het WK gravel gereden. Dat er grote namen uit het wegwielrenne...

Officieel vielen er 32 dodelijke slachtoffers bij de aanslagen van 22 maart 2016 op Zaventem en in B...

De ‘gedeeltelijke mobilisatie’ waarmee president Poetin zijn scheve militaire situatie in Oekraïne w...

Het Oekraïense stadje Lyman likt zijn wonden, nu de Russische bezetter verdreven is. Tussen de broks...