Kombucha microdrinks hebben 90% kleinere CO2 footprint

2022-09-11 06:28:09 By : Mr. JACK XUAN

Tholen – De Cidrani kombucha microdrinks zijn nieuw op de Nederlandse markt. "Dit is echt een game changing product. Met deze microdrinks realiseren we namelijk een CO2-reductie van 90% ten opzichte van kombucha in fles en blik. Daar komt bij dat ze door een minimale fermentatie van 90 dagen zowel pro- als postbiotica bevatten en rijk zijn aan polyphenolen. Door de volledige fermentatie hoeven ze niet gekoeld bewaard te worden. Deze microdrinks zijn geschikt voor directe consumptie met een glas water en je kunt ze dus meenemen naar waar je maar wilt", vertelt Sascha de Lint, eigenaar GreenAge & MeoModo BV.

Sascha ontdekte de Cidrani kombucha microdrinks vorig jaar in een pop-up winkel in Kroatië. Ze besloot contact op te nemen met de producent en inmiddels is GreenAge exclusief partner en distributeur van Cidrani. Vandaar dat op de Cidrani-verpakkingen een klein logo van GreenAge staat, evenals de vermelding van exclusieve distributie door MeoModo. "Cidrani is opgericht door 2 Kroatische vrienden. Ik heb Kroatische roots en ben tweetalig en met dubbele nationaliteit opgevoed. En eindelijk heb ik Kroatische producten in mijn assortiment."

90% kleinere CO2 footprint De portieverpakking bevat relatief weinig kombucha. Sascha vertelt dat dit komt door de bijzondere werkwijze van Cidrani. "Doordat we de kombucha's 90-130 dagen laten fermenteren zijn ze extreem veel sterker dan de kombucha's uit fles. We fermenteren de kombucha net zo lang als nodig is om alle suiker te laten fermenteren. De vorming van pro- en postbiotica, vitaminen en mineralen is hierdoor optimaal."

Vervolgens wordt de kombucha volledig luchtdicht in het pakje geperst. Dit pakje is gemaakt van recyclebaar plastic. Vervolgens hoef je het alleen boven het glas dubbel te vouwen en uit te knijpen. "We zijn wereldwijd de eerste die kombucha als microdrink aanbieden en op deze manier lichtgewicht en eco-vriendelijk verpakken. We hebben laten onderzoeken welke impact dat heeft op de CO2 footprint en die is maar liefst 90% kleiner dan die van een flesje kombucha. Je hoeft immers niet al dat gewicht van glas, blik, kratten en zware dozen te vervoeren. En deze kombucha hoeft vanwege de volledige fermentatie niet in de koeling bewaard te worden. Ook voor groothandels en winkeliers heeft deze vorm veel voordelen. Zo gaan op 1 pallet bijna 15.000 zakjes. Dat lukt met flesjes en blikjes natuurlijk nooit."

De demo bij Gimsel in Rotterdam (links Sascha)

Demo bij Gimsel Gimsel is één van de Nederlandse klanten van het eerste uur, geeft ze aan. Vorige week vond een demoproeverij plaats in de Rotterdamse biosupermarkt. "Dit was echt heel leuk. We konden hier echt goed aan de klanten uitleggen wat er zo bijzonder aan deze kombucha microdrinks is. De reacties waren erg positief. Zo waardeerden de meeste proevers de friszure smaak van deze kombucha. In tegenstelling tot de meeste in winkels verkrijgbare kombucha is aan de Cidrani kombucha geen suiker toegevoegd, alleen een drupje honing." In de komende weken start de verkoop op alle Stach-locaties en vanuit Biofresh (België) alsook Udea. 

Sascha geeft aan dat de kombucha's bij uitstek geschikt zijn voor verkoop in health(food) stores en horecagelegenheden. "We richten ons ook op groothandels die zich bewust bezig houden met duurzaamheid, gezonde keuzes, maar ook bijvoorbeeld op wellnesses, juice- en koffiebars, evenals sport- en yogastudio's. Deze kombucha is geschikt voor directe consumptie ter plekke, met een glas of karafje water, maar men kan het ook mee naar huis, naar het werk of op reis nemen. Ze passen in je handbagage en in vrijwel iedere tas en jaszak." 

Acht varianten Er zijn 8 varianten Cidrani Kombucha: Happy, Young, Confident, Calm, Pure, Powerful, Morning en Evening. Bij de bereiding van de kombucha maakt Cidrani gebruik van verse kruiden, specerijen, vers fruit en verse (thee)bladeren. "Deze fermenteren we mee bij de koude fermentatie van de kombucha's. We gebruiken dus géén extracten en blijven ver weg van industriële massaproductie."

Happy, Young, Confident, Calm, Pure, Powerful

De laatste twee varianten (Morning en Evening) zijn verrijkt met Chaga (paddenstoel). "De medicinale chaga paddenstoel groeit op berken dicht bij het poolcirkelgebied en heeft van alle voedselbronnen op aarde de allerhoogste waarde antioxidanten. Wij hebben deze paddenstoelen verwerkt in een verkwikkende powerbooster met cold brew Arabica koffie voor in de ochtend en een verzachtende ontspannende versie voor de avond om het natuurlijke nachtelijke herstelproces te bevorderen."

Voor meer informatie: Sascha de Lint GreenAge & MeoModo B.V. Binnendelta 1M 1261 WZ Blaricum 088 6366636 06 81304959 sascha@meomodo.nl  www.greenage.nl 

Publicatiedatum: ma 2 mei 2022 Auteur: Lenneke Pors-Schot © BioJournaal.nl

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | BioJournaal.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.