Mysterie opgelost: dit betekenen die stippen en strepen op bomen

2022-10-02 10:45:08 By : Ms. Fiona hu

Tijdens een rondje wandelen door het bos heb je ze vast wel eens gespot: oranje stippen of blauwe strepen op bomen. Een kleurrijke boel, maar wat zeggen deze stippen en strepen over het lot van de boom?

We beginnen bij het begin: het markeren van bomen heet blessen. De naam komt van de stip op het hoofd van paarden. Er zijn verschillende belangrijke kleuren, maar we starten met oranje en blauw. De kleur oranje (soms rood) betekent dat een boom weggaat. En bomen met een bijzondere waarde krijgen een blauwe stip of streep.

Zie je een golvende blauwe of witte lijn op de boom staan? Of de letter ‘h’? Dat betekent dat dit een habitatboom is. Dit zijn vaak heel erg oude bomen waar dieren en andere organismes veel aan hebben. Ze hebben bijvoorbeeld vervormingen. Habitatbomen mogen blijven staan, net als kwaliteitsbomen. Dit zijn bomen die mogen blijven staan ten koste van andere bomen. Dat komt omdat ze bijzonder zijn of later mooi hout oplevert. De kwaliteitsbomen hebben een blauwe of witte ring.

Rode ‘x’ of ‘v’ op een boom gespot? Dan mag deze boom gekapt worden en daarna blijven liggen. Dit zijn bijvoorbeeld bomen die ziek zijn, en waar dus geen hout meer van gemaakt kan worden. Ze zijn een belangrijke voedingsbron voor dieren en planten. Een rode ‘r’ betekent dat de boom een exoot is die hier niet zo gewenst is, omdat hij bijvoorbeeld razendsnel verspreid. Deze bomen worden geringd. Dat betekent dat ze beschadigd worden, waardoor de bomen uiteindelijk doodgaan.

Lees verder onder de foto: 

Grote kans dat je ook wel eens andere tekens op bomen hebt gezien. Bijvoorbeeld dubbele witte of blauwe strepen. Ook deze markeringen hebben een functie: ze zorgen ervoor dat de machines waarmee de bomen worden gekapt de juiste route nemen. Deze machines zijn namelijk enorm zwaar en maken de grond kapot. Omdat het niet de bedoeling is dat ze het hele bos vernielen, zijn er speciale dunningspaden voor ze uitgezet. Zie je een blauwe ’t’ op een boom staan? Deze letter geeft aan dat machines niet voorbij deze boom mogen rijden en zéker geen bomen achter deze boom mogen kappen.

Niet overal worden dezelfde tekens gebruikt om te communiceren. Wil je meer weten over de markeringen? De Unie van Bosgroepen heeft een overzicht gemaakt van de meest voorkomende markeringen in ons land.

Marco Groen én Hans-Peter Helder werkten twaalf jaar lang samen aan Festival BuitenGewoon (straattheater) en hebben opnieuw de creatieve uitspattingen...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Doetinchem en blijf op de hoogte van alles over en rondom Doetinchem.

Koopjesjagers opgelet! Hier in Doetinchem scoor jij je nieuwe tuinset met extra kassakorting

Aangeboden door Palestra Beauty & Wellness

Aangeboden door Palestra Beauty & Wellness

Stem op ons! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

Blijf op de hoogte van alles uit Doetinchem

© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden