Rexroth's eOC vereenvoudigt hydraulische architectuur voor mobiele machines (+video) • AT-Drive-technologie

2021-12-14 18:57:39 By : Mr. David Zhang

Home » Nieuws » Algemeen » Rexroth's eOC vereenvoudigt hydraulische architectuur voor mobiele machines (+video)

Fabrikanten van mobiele machines moeten beslissen welke functie ze gebruiken om hydraulische pompen te besturen; druk, koppel of draaihoek. Dit betekent altijd een compromis in het eindresultaat. Hetzelfde geldt voor veel andere parameters die eenmalig worden gedefinieerd voor de hardware en hetzelfde blijven voor de levensduur van de machine.

De nieuwe elektro/hydraulische oplossing van Bosch Rexroth pakt dit probleem aan door de besturing van de hydromechanische besturing naar de software te verplaatsen. Dit maakt de machines nog veelzijdiger en flexibeler. Tegelijkertijd profiteren ze van een hogere productiviteit en een lager energieverbruik.

De elektrohydraulische eOC-pomp met zwenkhoeksensor en druksensoren is het centrale onderdeel in de eOC-architectuur. Dit garandeert verschillende setpoints voor koppel, druk en stroming. De pomp biedt dynamische regeling tot op milliseconden nauwkeurig, bijvoorbeeld om de druk te moduleren. In combinatie met de eOC-software kunnen functies als dynamiek en vermogensregeling worden ingesteld, gewijzigd en gecombineerd.

Aangestuurd via een CAN-interface maakt de eOC-software het mogelijk om verschillende parameters flexibel in te stellen. Met hydromechanische besturingsfuncties en interfaces die naar de software zijn verplaatst, kunnen besturingsmodi tijdens het gebruik individueel worden aangepast en gecombineerd en kan de pompdynamiek variabel worden gebruikt.

Met vooraf gedefinieerde parameters werkt de pomp optimaal, als onderdeel van het hydraulisch systeem, ongeacht de functie ervan. Via de CAN-bus-interface kunnen setpoints en parameters dynamisch worden aangepast om extra functies mogelijk te maken en machines aan te passen aan specifieke klanteisen en verschillende werktaken.

De eOC-software kan worden geïnstalleerd op een Rexroth BODAS-controller of een controller van een externe fabrikant. Het past het hydraulisch vermogen voortdurend aan het beschikbare motorkoppel aan, waardoor dynamisch nauwkeurig werk mogelijk wordt, wat uiteindelijk de algehele productiviteit van de machine verhoogt. Het energieverbruik van het gehele hydraulische systeem is geoptimaliseerd, wat resulteert in een lager brandstofverbruik of een beter accugebruik.

In massa geproduceerde machines profiteren nu al van de nieuwe hydraulische architectuur, zoals een compacte graafmachine van het Italiaanse Eurocomach, die in de eerste helft van 2021 in massaproductie ging. Voor intensief graafwerk is een speciale vermogensmodus ontwikkeld.

Deze instelling maakt maximale druk en koppel mogelijk, evenals maximale variabele drukdynamiek, bijvoorbeeld bij het legen van de emmer. Tegelijkertijd heeft de machine een verfijnde modus die een schokvrije en soepele werking realiseert, bijvoorbeeld bij het leggen van buizen.

De eOC-architectuur is ook ideaal voor gebruik in mobiele graafmachines. Om het vermogen van deze multifunctionele machines af te stemmen op een specifieke taak waren in het verleden meerdere extra ventielen nodig. De overstap naar de eOC-architectuur reduceert de hardwarelay-out aanzienlijk, verlaagt de kosten en voorkomt mogelijke schakelfouten.

Als schaalbare oplossing maakt het Rexroth eOC-portfolio een stapsgewijze implementatie mogelijk - van de elektrohydraulische eOC-pomp met zwenkhoeksensor en druksensoren tot de optie om het volledige hydraulische systeem te regelen. Een eOC-kleppenblok en een elektrische joystick zijn aanwezig.

Inmiddels heeft Bosch Rexroth een breed assortiment axiale plunjerpompen en zijn er veel nieuwe functies toegevoegd aan het bestaande basisconcept. De eOC-architectuur maakt het nu bijvoorbeeld mogelijk om druk-, hoek- en koppelvariaties dynamisch te regelen. Dit betekent dat de pomp niet alleen een bepaalde doelwaarde bereikt, de drukvariaties die daarvoor nodig zijn, zijn al vastgesteld. Dit zorgt voor een soepelere en zachtere beweging, vooral aan het begin van een beweging.

Automatische kalibratie waarbij een onderdeel wordt gekalibreerd, in de machine zelf, is een nieuwe eOC-functie. Kalibratie is dus niet langer locatiegebonden aan het einde van de OEM-productielijn - het wordt in plaats daarvan cyclisch uitgevoerd terwijl de machine draait. De eOC-software registreert elke keer dat de machine start specifieke kalibratiegegevens. Andere gegevens worden geregistreerd wanneer de werkomstandigheden van de machine dit toelaten.

In dit geval worden actuele gegevens, die bijvoorbeeld rekening houden met verouderingseffecten of temperatuurverschillen, genoteerd en worden de parameters automatisch op de juiste manier aangepast. Machinebewegingen worden beter reproduceerbaar en het volledige pompvermogen is altijd beschikbaar. De relevante en nauwkeurige informatie over de pomp is beschikbaar voor verdere verwerking op machineniveau. 

De Rexroth eOC-architectuur opent niet alleen nieuwe mogelijkheden op het gebied van werkhydraulica, het maakt ook een nieuwe benadering mogelijk als het gaat om grondaandrijfsystemen, vooral als het gaat om compacte machines. 

Deze machines rijden met een secundair ventielblok door de eOC-functies. Dit combineert de functionaliteit van een rijaandrijving met gesloten systeem met de fysieke lay-out van een open systeem, waarbij slechts één pomp nodig is voor rij- en werkfuncties.

Hierdoor kunnen rij- en hydraulische functies van compacte machines worden gecombineerd in één hydraulisch circuit. Alle roterende verbruikers zijn direct aangesloten op de pers. Een secundair systeem zonder extra kleppen regelt de afstelling van de hydraulische motoren en het uitgangskoppel om het gewenste toerental te bereiken. Het eOC-concept vereist minder componenten in de machine en vereenvoudigt de hydraulische architectuur.

De complexiteit van het hydraulisch systeem wordt overgedragen aan de software. Richtventielen en remventielen zijn niet meer nodig. Ook maakt de combinatie van werk- en rijfuncties in een hydraulisch systeem het mogelijk om tijdens het remmen of dalen hydraulische energie terug te winnen en zorgt voor een optimaal gebruik van de aandrijfkracht.

Ook interessant: denken vanuit de hydraulische aandrijflijn

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

De IPC, de I/O en de aandrijfmodules kunnen worden aangesloten op de moduleslots van de grondplaat (foto: Beckhoff) Het nieuwe MX-systeem van Beckhoff betekent een revolutie voor de machinebouw. Met de lancering van dit systeem biedt de automatiseringsspecialist een flexibele, ruimtebesparende, modulaire en intelligente… Lees meer →

EN motoren heeft een 'budget line' onderwatermotor ontwikkeld (foto: EN motoren) EN motoren heeft een 'budget line' onderwatermotor ontwikkeld in de vermogensklasse 250kW tot 500kW voor de baggerindustrie. Hiermee speelt het Nijmeegse bedrijf in op de toenemende vraag naar deze motoren en versterkt zo haar marktpositie in… Lees verder →

Met de nieuwe PBS Plus combineert SICK een elektronische drukschakelaar, drukopnemer en display in één sensor (foto: Sick) Met de nieuwe PBS Plus combineert SICK een elektronische drukschakelaar, drukopnemer en display in één sensor. Dit betekent dat er nu een complete oplossing is voor drukmeting, drukregeling en… Lees meer →

Het nieuwe bedrijfspand van CC Nederland is klaar voor een duurzame toekomst De aanstaande verhuizing van CC Nederland zal zowel de medewerkers als het groeiend aantal klanten veel goeds brengen. Het nieuwe en duurzame pand, aan de Facetlaan 4 in Bleiswijk, is strategisch gelegen langs… Lees verder →

Volvo Penta en de Editron-divisie van Danfoss willen samenwerken om de ontwikkeling van elektromobiliteit in de maritieme sector naar een hoger niveau te tillen (Foto: Volvo Penta/Danfoss) Volvo Penta en Danfoss Editron hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Samen met dit elektrificatiepartnerschap willen ze de transformatie naar duurzame… Lees meer →

Dynabook AR slimme bril-oplossing krijgt update (Foto: Dynabook) Dynabook Europe kondigt een update aan voor zijn AR slimme bril-oplossing dynaEdge AR (Assisted Reality) met de lancering van de dynaEdge DE200. Het is de volgende generatie krachtige Windows 10/11 Pro mobiele edge computing… Lees verder →

Bosch start serieproductie van SiC-chips voor e-mobility (Foto: Bosch) SiC-chips: ze zijn klein, krachtig en extreem efficiënt: halfgeleiders van siliciumcarbide (SiC). Na een aantal jaren van ontwikkeling start Bosch nu met de volumeproductie van vermogenshalfgeleiders gemaakt van dit innovatieve materiaal, dat wordt verkocht aan autofabrikanten over de hele wereld... Lees verder →

Het digitaal vastleggen en documenteren van alle gegevens van een schip kan veel tijd en kosten besparen (foto: Bakker Sliedrecht) Het digitaal vastleggen en documenteren van alle gegevens van een schip gedurende zijn gehele levenscyclus – van bouw tot sloop – stelt bouwers en eigenaren in staat… Lees verder →

Het project AgiloDrive2 stimuleert flexibele productie van elektromotoren. (Foto: Schaeffler) Automotive en industriële toeleverancier Schaeffler heeft samen met 17 partners het project AgiloDrive2 gelanceerd. Het doel van het driejarige project is de ontwikkeling van een flexibel en gedigitaliseerd productiesysteem, compleet met een modulair productsysteem voor innovatieve elektromotoren. Het… Lees verder →

Dit webinar vond plaats op vrijdag 10 december, 10:00 – 12:00 PLCnext Technology combineert de betrouwbaarheid van een PLC met de flexibiliteit van een smart device. Dit maakt de weg vrij voor open, flexibele systemen, veilig verbonden met internet. Met dit innovatieve besturingsplatform… Lees verder →

Het nieuwe MX-System van Beckhoff betekent een revolutie voor de machinebouw. Met de lancering van dit systeem biedt de automatiseringsspecialist een flexibele, ruimtebesparende, modulaire en intelligente systeemoplossing. Deze kan de conventionele schakelkast geheel of gedeeltelijk vervangen. Als systeemleverancier biedt Beckhoff Automation bijna alle componenten… Lees meer →

EN motoren heeft een 'budget line' onderwatermotoren ontwikkeld in het vermogensbereik 250kW tot 500kW voor de baggerindustrie. Hiermee speelt het Nijmeegse bedrijf in op de toenemende vraag naar deze motoren en versterkt daarmee haar marktpositie in Europa. Op maat gemaakte onderwaterveen, tot 6 MW, worden gebruikt door… Lees verder →

Met de nieuwe PBS Plus combineert SICK een elektronische drukschakelaar, drukopnemer en display in één sensor. Hierdoor is er nu een complete oplossing voor drukmeting, drukregeling en drukbewaking. Met meetbereiken van 0,4 tot 1.000 bar (relatieve druk) is de PBS Plus veelzijdig inzetbaar. Naast flexibele… Lees verder →

De aanstaande verhuizing van CC Nederland zal veel goeds brengen voor zowel de medewerkers als het groeiend aantal klanten. Het nieuwe en duurzame pand, aan de Facetlaan 4 in Bleiswijk, is strategisch gelegen langs de snelweg A12. Vanaf 1 januari 2022 is CC Nederland operationeel… Lees meer →

Volvo Penta en Danfoss Editron hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Samen willen ze met dit elektrificatiepartnerschap de transformatie naar duurzame energieoplossingen in de maritieme industrie stimuleren. Door gebruik te maken van hun gecombineerde sterke punten, zullen de twee bedrijven werken aan het optimaliseren van hun aanbod… Lees verder →

Dynabook Europe kondigt een update aan van zijn AR-smart glasses-oplossing dynaEdge AR (Assisted Reality) met de lancering van de dynaEdge DE200. Het is de volgende generatie van het krachtige Windows 10/11 Pro mobiele edge-computerapparaat. De markt voor edge computing is aanzienlijk gegroeid… Lees verder →

SiC-chips: ze zijn klein, krachtig en uiterst efficiënt: halfgeleiders van siliciumcarbide (SiC). Na een aantal jaren van ontwikkeling start Bosch nu met de massaproductie van vermogenshalfgeleiders gemaakt van dit innovatieve materiaal, dat wereldwijd aan autofabrikanten wordt geleverd. Het geheim achter het indrukwekkende optreden van… Lees verder →

Het digitaal vastleggen en documenteren van alle gegevens van een schip gedurende zijn gehele levenscyclus – van bouw tot sloop – kan bouwers en eigenaren veel tijd en kosten besparen. De digitaliseringsstrategie van Bakker Sliedrecht kan hierbij helpen. Met verschillende digitale platformen van het bedrijf… Lees meer →

Automotive en industriële toeleverancier Schaeffler heeft samen met 17 partners het project AgiloDrive2 gelanceerd. Het doel van het driejarige project is de ontwikkeling van een flexibel en gedigitaliseerd productiesysteem, compleet met een modulair productsysteem voor innovatieve elektromotoren. Het AgiloDrive2-project zal zich ook richten op het flexibeler maken van elektromotoren,… Lees verder →

Lightyear heeft een Innovatiekrediet van € 3,8 miljoen ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met de financiering kan Lightyear een productiefaciliteit voor zonnedaken voor voertuigen ontwikkelen. Hierdoor kan de productiecapaciteit worden opgeschaald. Afgelopen juli maakte Lightyear al bekend dat het… Lees verder →

De special 'De elektromotor: techniek, trends en toekomst' is uit! Een special vol cruciale informatie over elektromotoren en aanverwante producten. Interesse in elektromotoren?

Bestel dan hier de special!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.