Bewustwordingsvideo moet leiden tot minder peuken en mondkapjes in zee | FELT vzw

2021-12-14 19:09:06 By : Mr. Lein Wang

Wij gebruiken cookies om u beter en persoonlijker te kunnen helpen.

Ter gelegenheid van Wereldoceaandag op 8 juni lanceert de Dienst Marien Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid een sensibiliseringsvideo "Afval in de zee: wat moeten dieren ermee?" Het toont het pad dat een sigarettenpeuk, mondmasker en plastic zak aflegt van de straat, via de wind, beken en rivieren, naar de zee. Daar vormen ze een gevaar voor dieren die het afval met voedsel verwarren of erin verstrikt kunnen raken. De video maakt deel uit van de campagne “De zee begint bij jou”, die mensen aanspoort om aandacht te besteden aan hun afval en zo voor de zee te zorgen. 

Volgens onderzoek van afvalverwerkingsbedrijf OVAM vormen sigarettenpeuken in aantal de helft van al het zwerfvuil op het land. Omdat de sigarettenfilters niet biologisch afbreekbaar zijn, kan het tot 15 jaar duren voordat het plastic van het filter is afgebroken tot microplastics. En zelfs dan verdwijnen de kleine fragmenten nooit helemaal. Zowel hele sigarettenpeuken als microplastics komen in de magen van vissen en vogels terecht. Bovendien kan één sigarettenpeuk tot 500 liter water vervuilen. Het filter bevat immers veel schadelijke stoffen.

Niet alleen peuken, maar ook ander afval, zoals mondmaskers en plastic zakken, vindt zijn weg van de straat naar de zee. Wegwerpplastic vormt de helft van het zwerfvuil op zee. Ook niet-herbruikbare mondmaskers bevatten plastic en hebben een degradatietijd tot wel 450 jaar. Ook hier verdwijnen de kleine deeltjes nooit helemaal. Een eerste schatting van Proper Strand Lopers is dat er aan onze Belgische kust ongeveer vijf mondkapjes per kilometer strand per week worden aangetroffen.

Dieren beschouwen zwerfvuil als voedsel, maar halen er geen nuttige voedingsstoffen uit. Omdat hun maag ermee gevuld is, stoppen ze met foerageren naar voedsel en kunnen ze verhongeren. Ze kunnen ook verstrikt raken in rondslingerend afval. De kans op verdrinking is dan groot, vooral voor zeezoogdieren en vogels.

“Onze Noordzee is het grootste natuurgebied van ons land, maar ook een waar veel zwerfvuil circuleert”, zegt vicepremier en minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open Vld). “De vervuiling is alomtegenwoordig: op de bodem van de Belgische Noordzee liggen gemiddeld 126 stuks afval per vierkante kilometer. Een bijkomend recent fenomeen, we vinden overal mondmaskers rondslingeren. Ze bereiken onze Noordzee via wind, beken en rivieren. Het probleem aanpakken is geenszins evident. Het allerbelangrijkste is om te voorkomen dat plastic in de eerste plaats in het water belandt. Dat willen we met deze campagne bereiken.”

Zorg dat je je mondmasker niet kwijtraakt. Gooi je gebruikte mondmasker in de restafvalzak.

Vermijd wegwerpplastic, hergebruik en recycle verpakkingen. Ga voor herbruikbare tassen in plaats van plastic tassen.

roker? Stop je sigarettenpeuk in een zakasbak.

Waar je ook bent, laat geen afval achter: gooi het in de prullenbak of neem het mee en sorteer het thuis.

Meer info op de website van De zee begint bij jezelf.

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikelen sinds uw laatste bezoek