480 ton afval verzameld op Dreamville, herbruikbare kampeermaterialen krijgen nieuw leven (Boom) | Gazet van Antwerpen

2022-10-02 10:47:40 By : Ms. Tracy Lei

Op Dreamville, de festivalcamping van Tomorrowland, werd in totaal, gedurende twee weekends, 480 ton aan afval verzameld waarvan 15 ton gesorteerd PMD. Daarnaast werd er ruim 25 ton aan herbruikbare kampeermaterialen ingezameld. “Op deze manier dragen de People of Tomorrow hun steentje bij aan een propere wereld voor morgen”, zo klinkt het trots bij de organisatie van Tomorrowland dat naar eigen zeggen hard inzet om de festivalgangers afvalbewuster te maken.

Op 31 juli vertrokken 38.000 DreamVille-gasten huiswaarts en werden er honderden medewerkers ingezet om 70 hectare leeg te maken. “Na twee dagen was alles proper en werd de afbouw ingezet”, zegt festivalwoordvoerder Debby Wilmsen.

Tomorrowland streeft er naar om de hoeveelheid afval en zwerfvuil op Dreamville te doen dalen. Daarnaast wil het zo veel mogelijk bruikbare materialen recycleren en ook PET een nieuw leven geven.

Tijdens Tomorrowland 2017 werden er gedurende de twee weekends 40.000 Recycle Kits uitgedeeld aan de DreamVille gasten. Wie gesorteerd afval inleverde, kreeg stempels en maakte kans op mooie prijzen, waaronder pièce unique draagtassen, aan de hand van de Belgische ‘upcycling’ designer Evy Puelinckx. Zij ging creatief aan de slag met achtergelaten materiaal en toverde onder andere tentzeil om tot een reeks unieke draag- en toilettassen.

Onder het motto “don’t waste tomorrow, love tomorrow” werd er dit jaar ook een gloednieuw recycle-project op touw gezet. Renewi zorgde samen met The One Project voor een live 3D-printstudio op DreamVille. Bij dit recyclage initiatief wordt plastic afval omgevormd tot een originele 3D-geprint amulet dat ook nog eens dienst doet als flesopener.

Na afloop van Tomorrowland 2016 vond een eerste test plaats op DreamVille om kampeermaterialen te recupereren. In totaal werden er toen een achttal kringwinkelwagens gevuld. In 2017 werd er ruim 25 ton aan herbruikbare kampeermaterialen ingezameld. Onder de noemer Camp 2 Camp krijgen deze kampeermaterialen een tweede leven. Zo worden ze onder andere te koop aangeboden in de Ecoso Kringwinkels.

De ambitie van al deze initiatieven, die deel uitmaken van het ‘Love Tomorrow’-platform, is om de DreamVille-kampeerders afvalbewuster te maken, om hen te leren sorteren en ervoor te zorgen dat achtergelaten materiaal op een nuttige manier herbruikt kan worden. “Het was opvallend hoe positief deze initiatieven onthaald werden en voor een goed resultaat zorgden”, zegt festivalwoordvoerder Debby Willems. “Er werd in totaal, gedurende de twee weekends, 480 ton aan afval ingezameld op DreamVille waarvan 15 ton gesorteerd PMD. We verwachten ook dat er nog eens 30 % aan recycleerbare materialen worden nagesorteerd bij Renewi in Puurs. Er werd procentueel dubbel zo veel gerecycleerd in vergelijking met vorig jaar.”

OVAM en Fost Plus hebben een groot onderzoek gestart om onder andere het afvalbewustzijn van festivalgasten in kaart te brengen. Dit najaar worden deze resultaten vrijgegeven.

Vanmiddag is er in Geel eerst zware bewolking met mogelijk regen. Er wordt een zwakke wind uit …

In Hoogstraten verwachten we tijdens de middag en avond regen. De wind is zwak en komt uit het …

Café Barbier, het studentencafé op de Stadswaag waar ook heel wat studentenclubs hun vaste …

Het wordt woensdag tot 20 graden Celsius, maar toch wordt het geen onvervalste nazomerdag. “Omdat …

Steven Defour zag in zijn eerste wedstrijd als T1 zijn KV Mechelen overklast worden door Club …

De Britse premier Liz Truss heeft toegegeven dat ze communicatiefouten heeft gemaakt toen ze …