VP's rapport Club Brugge: Zakelijke drie-op-een-rij luidt einde van een cyclus in | Voetbalprimeur

2022-08-27 18:39:31 By : Ms. Anna Silver Fox

Veertig speeldagen lang hebben de Belgische clubs het beste van zichzelf proberen te geven. Bij de ene lukte dat al beter dan bij de andere. Inmiddels heeft de Jupiler Pro League haar poorten onherroepelijk gesloten, althans tot eind juli. Tijd om de verschillende topclubs uit ons land op rapport te laten komen bij VoetbalPrimeur.be. In onze zevende en laatste afspraak komt de kersverse landskampioen over de vloer: Club Brugge.

Veertig speeldagen lang hebben de Belgische clubs het beste van zichzelf proberen te geven. Bij de ene lukte dat al beter dan bij de andere. Inmiddels heeft de Jupiler Pro League haar poorten onherroepelijk gesloten, althans tot eind juli. Tijd om de verschillende topclubs uit ons land op rapport te laten komen bij VoetbalPrimeur.be. In onze zevende en laatste afspraak komt de kersverse landskampioen over de vloer: Club Brugge.

Het seizoen van Club Brugge in cijfers Eindstand na de reguliere fase: 2e met 72 punten (21 W, 9 G, 4 V) - in de Champions Play-Off: kampioen met 50 punten Doelpuntensaldo: 80 voor - 39 tegen Topschutter: Charles De Ketelaere (14)  Assistenkoning: Noa Lang (12) Speler met de meeste minuten: Simon Mignolet (3493)

Analyse van de resultaten Drie landstitels op drie, voor de vijfde keer in zeven jaar tijd: het zijn de vette jaren voor de hondstrouwe aanhang van Blauw-Zwart. Die vele recente successen hebben een vicieuze cirkel op gang gebracht, aangespoord door de steeds weerkerende lucratieve uitkomsten uit de Champions League. Dat gebeurde zelfs in die mate dat Club Brugge anno 2022 op budgettair, bestuurlijk en organisatorisch vlak (ver) boven de Belgische concurrentie uitsteekt. 

En reken daar de kwaliteit van de spelerskern ook maar bij! Als de West-Vlamingen ergens het verschil hebben gemaakt in de hardnekkige strijd met publiekslieveling Union Saint-Gilloise, is het wel op basis van de individuele klasse die op Jan Breydel rondloopt. Of het nu de absolute doorbraak van Charles De Ketelaere, de onvoorspelbare dribbels van Noa Lang, de eeuwige vista van Hans Vanaken of de bikkelharde duels van Clinton Mata was/waren, telkens weer nam iemand de handschoen op. Toen dat nóg niet voldoende bleek om de sensatie uit Sint-Gillis achter zich te houden, haalde good old Simon Mignolet zijn beste reflexen nog eens van zolder.

Het toont enerzijds de sterkte, maar anderzijds ook de zwakte aan van Club in het seizoen 2021-2022. Wie al te vaak moet rekenen op de flitsen van haar sterkhouders, komt eigenlijk collectief iets te kort. Nadat de chemie met Philippe Clement opgebruikt was, diende Alfred Schreuder van Blauw-Zwart weer de machine van de voorbije jaren te maken. Dat is hem slechts met mondjesmaat gelukt.

Vooral de herwonnen verdedigende stabiliteit bleek eigenlijk doorslaggevend naar het einde toe. Zelfs in de Champions Play-Off bleven de fans iets te vaak op hun honger zitten. Dat neemt echter niet weg dat Club zich voor de derde keer op rij tot Belgische meester kroonde, wat pas het tweede drieluik uit de Brugse geschiedenis is. Dat zegt voldoende over de unieke prestaties van de huidige alleenheerser.

Mooiste overwinning: de 4-1-zege thuis tegen Royal Antwerp FC Pijnlijkste nederlaag: de historische 6-1 op bezoek bij rivaal KAA Gent

De uitblinkers Een heleboel vedetten passeerden hierboven al de revue. Op Vanaken kan je stilaan geen huizen, maar heuse wolkenkrabbers bouwen. Hoewel de spelmaker al betere seizoenen achter de rug heeft, was hij opnieuw met de regelmaat van de klok bepalend. Dat gold evenzeer voor andere ervaren krachten als Mata en Mignolet. In moeilijke momenten is hun ervaring van onschatbare waarde.

Meevallers na de winterstop waren ongetwijfeld Denis Odoi en Mats Rits. Die eerste verbaasde vriend en vijand door zowaar als nummer zes grote sier te maken (een meesterzet van Schreuder), waardoor hij mede verantwoordelijk was voor de verbluffende terugronde van Rits. De middenvelder bleek de missende, lopende schakel op de middenstrook. Hoe jammerlijk, zijn zware knieblessure op het veld van Anderlecht! Ook wintertransfer Andreas Skov Olsen verdient een pluim.

Dé man waar het het vaakst om draaide, was echter een 21-jarige snaak, een geboren Bruggeling nota bene. 2021-2022 zal voor altijd de boeken ingaan als het jaar van de doorbraak van CDK. Zijn fluwelen linker had De Ketelaere voordien al geregeld laten schitteren, maar zijn rijpere leeftijd hebben daar de nodige body, kopbalsterkte én neus voor de goal aan toegevoegd. Vele waarnemers zijn het erover eens: dit wordt de vaandeldrager van de nieuwe generatie Rode Duivels!

De tegenvallers Bij een kampioenenelftal valt het aantal ontgoochelingen op één hand te tellen, zou je denken. Dit Club vormt daar misschien wel een uitzondering op. De sportieve cel valt nog het meest met de vinger te wijzen, vooral vanwege de belabberde zomerse transferperiode. Potentiële voltreffers als Faitout Maouassa, Owen Otasowie en Kamal Sowah baarden een muis. Die laatste vertrok zelfs bij de winterstop al met stille trom. Dat emoties geen goede leidraad zijn in transferbeleid, bewezen José Izquierdo en Wesley Moraes dan weer.

Last but not least, helaas, kunnen we ook niet om de bijzondere jaargang van Ruud Vormer heen. Na een jarenlange prominente rol als aanvoeder en Gouden Schoen verdween de mondige Nederlander al onder Clement naar de achtergrond. Op de bank moeten starten tegen de kleppers uit de Champions League, dat liet krassen na op de trotse ziel. Toen landgenoot Schreuder overnemend, kwam er (verrassend genoeg) evenwel geen beterschap. Het aandeel van Vormer in deze titel is dan ook beperkt. Meer dan waarschijnlijk neemt hij deze zomer afscheid van Jan Breydel. Met een wrang gevoel? Dat zou niet hoeven!

Blik op de toekomst Net als zowat al haar concurrenten opent Club Brugge haar nieuwe JPL-campagne over een slordige twee maanden met een ander gezicht in de dug-out. Het vertrek van Schreuder hing al langer in de lucht, maar dat Carl Hoefkens zijn opvolger zou worden, zorgde toch voor verbazing. Binnenskamers klinken er weliswaar lovende geluiden over zijn werk. Dat geeft blijkbaar voldoende vertrouwen om zijn debuut te maken bij het vlaggenschip van het huidige Belgische voetballandschap.

Niet alleen de technische staf ondergaat een metamorfose, ook binnen de spelersgroep staat er een en ander te gebeuren. Lang verkast al zeker en ook dat andere raspaardje wordt stevig aan de mouw getrokken. Club kreeg wel steun vanuit onverwachte hoek: Roberto Martinez adviseerde De Ketelaere namelijk om nog minstens tot na het WK in Qatar in blauw-zwart te blijven spelen. Of de linksvoetige aanvaller die aanwijzing in de wind slaat of niet, zal ook de nabije toekomst van Club bepalen.

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Bedankt voor je aanmelding! Je kunt je account direct gebruiken en op de nieuwsberichten reageren!