Biobased draagtassen gemaakt van suikers uit suikerriet

2021-11-29 10:13:49 By : Ms. Kitty Dai

Nieuwe ontwikkeling in de transitie naar een duurzame verpakkingssector. Een samenwerking tussen Vendrig Packaging, producenten en leveranciers van bioplastics maakt de productie van biobased plastic draagtassen mogelijk. De plastic zak is een veelgebruikt verpakkingsmateriaal. Wanneer deze nieuwe, duurzame tas een kans krijgt, zal de impact op het milieu groot zijn. Bij het maken van bioplastics komt veel minder CO2 vrij dan plastic gemaakt van fossiele grondstoffen. De duurzame variant is momenteel gemaakt van 85% plantaardig materiaal, 100% is het streven.

Draagtassen van plantaardig materiaal De biobased draagtassen zijn gemaakt van 85% suikers uit suikerriet. Het suikerriet wordt verbouwd in een specifiek aangewezen gebied in Brazilië. Het duurzame element vindt plaats tijdens de groei van de planten. Deze halen tijdens het groeiproces CO2 uit de lucht. Daarom zijn bioplastics vele malen duurzamer dan plastic gemaakt van fossiele grondstoffen. Ze zijn identiek aan elkaar, maar het voordeel is dat het suikerriet hernieuwbaar is. Zo zijn er minder fossiele grondstoffen nodig en ontstaat er minder CO2-uitstoot.

Hoeveel milieu-impact maakt de biobased draagtas? In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 264 miljoen plastic LDPE-zakjes geconsumeerd* (KIDV 2015). Dit komt overeen met 4 miljoen kg plastic per jaar. Door dit bedrag te vervangen door de I am Green 85% biobased draagtassen zou 10 miljoen kilogram CO2 worden bespaard. Dit bedrag is vergelijkbaar met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 458.000 huishoudens: de grootte van de gemeente Amsterdam** (Vereniging Eigen Huis 2015).

Op weg naar 100% De biobased draagtas bestaat momenteel voor 85% uit plantaardig materiaal. Zakken maken van 100% bioplastic is om technische redenen nog moeilijk. Deze 85% is een mooie stap richting het uiteindelijke doel: 100%. "We zijn trots op de samenwerking in de productieketen en blij met deze nieuwe stap in het verduurzamen van de verpakkingssector", zegt Ruud Speyer, productontwikkelaar duurzaamheid bij Vendrig Packaging.

Ruud Speyer Vendrig Verpakking 0348 479195 ruud.s@vendrigpackaging.com www.vendrigpackaging.com

Alle velden gemarkeerd met * moeten worden ingevuld.

Wilt u ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | BioJournaal.nl

Schrijf u in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je ziet deze pop-up omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Als je deze melding altijd ziet, heb je je cookies uitgeschakeld en blijven ze verschijnen.