De Olie Bro's: gezelligheid exclusief voor Heemskerk. 'We ha... - Noordhollandsdagblad

2021-11-29 10:15:35 By : Ms. Zhuri Cheng

Jim (links) en Kievan bij hun vrachtwagen. Duan ontbreekt op de foto. De afbeelding op de vrachtwagen is gemaakt door Sanne Hendriks.© Foto Ronald Goedheer

De vrachtwagen uit 1964 past perfect op het Gildenplein.© Foto Mitzie Meijerhof

Bewoners Broekpolder blij met nieuwe aanwinst.© Foto Mitzie Meijerhof

Heemskerkers Jim van Doorn, Duan Groenendaal en Beverwijker Kiethan Vijayabalan zijn al jaren bevriend. Sinds eind oktober staan ​​ze zeven dagen per week, tien uur per dag met hun oliebollenwagen op het Gildenplein in Heemskerk. "Maar het voelt niet als werk."

Jim is 24, Kiethan is 24 en Duan ook, tot Jims verbazing. ,,O ja? Jij ook? Sinds wanneer?'' 'Een paar weken geleden krijg ik ook nooit iets van je op mijn verjaardag'', lacht Duan, die koffie serveert voor een klant.

Het is gezellig bij de foodtruck uit 1964. ,,Nou, dat zou wel eens een heel leuk feestje kunnen worden'', zegt Duan tegen een klant met een jarig kind die met een zak oliebollen naar huis gaat. ,,Geef mij maar bananenbollen, het is weer zover'', zegt een andere klant.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Niet alleen oliebollen bij de Olie Bro's.© Foto Mitzie Meijerhof

Duan speelde al een tijdje met het idee om een ​​foodtruck aan te schaffen. Jim droomde altijd van een donutkraam. Kiethan studeert economie, altijd handig met wilde plannen van vrienden. ,,We hebben Marktplaats afgestruind naar een kraam. Het was eigenlijk allemaal nogal impulsief. We zagen die kraam uit 1964 en vonden het geweldig. Voor de locatie aan het Gildenplein hebben wij een vergunning aangevraagd bij de gemeente Heemskerk. We moesten een foto van de foodtruck opsturen. We hebben de foto toen naar Marktplaats gestuurd'', bekennen de mannen.

Ze hebben een vergunning gekregen. “Dat hadden we helemaal niet verwacht. Toen moesten we die auto kopen. We hadden er allemaal geen idee van, maar we dachten: dit vinden we leuk, dit gaan we doen. We hebben een bod gedaan. Misschien bieden we veel te veel, misschien veel te weinig. Geen idee. We gingen naar Groningen om de vrachtwagen te bekijken. Hij was van kermismensen en ze vonden het geweldig dat drie vrienden dit wilden doen en ze gunden hem ons."

Vlak voor de zomer stond de auto geparkeerd in de achtertuin van Duans ouders. “We hebben het helemaal opgeknapt. Weer iets waar we geen idee van hadden, maar we besloten het te doen. Schuren, schilderen, verbouwen en de oliepannen die op gas gingen hebben we vervangen door elektrische pannen. Omdat we die oude apparatuur erg leuk vonden, hebben we de nieuwe bovenop de oude gebouwd. Sanne Hendriks maakte de prachtige illustratie op de zijkant en de borden zijn beschilderd door Sandra Keijzer'', vertellen de vrienden.

De drie vrienden van de oliebol hebben de hele zomer een studie gemaakt. ,,Ik blijf verschillende producten proberen om de perfecte bol te krijgen. Met de juiste structuur en niet te vettig. Aanvankelijk leken ze meer op een kaassoufflé dan op een oliebol. Uiteindelijk hebben we in Zeeland de juiste ingrediënten gevonden.”

De bakkers doen alles met de hand. ,,Je ziet bij ons geen machine die veertig exact dezelfde balletjes schiet en in twee minuten bakt. Ook geen mix waarbij je alleen water hoeft toe te voegen. We maken elke dag vers deeg, met verse gist en verse eieren. Met een ijsschep scheppen we de balletjes in het vet, geen bol is hetzelfde. We maken dus echt traditionele oliebollen.”

De mannen doen het vooral voor de lol. “Tot 31 december staan ​​we op het Gildenplein. Dan gaat de vrachtwagen de loods in. We gaan niet naar de kermis of een festival, we genieten er gewoon van om hier drie maanden te zijn. Alleen in Heemskerk waar vrienden, kennissen en liefhebbers komen waaien. We zijn druk bezig met het regelen van statafels, zodat mensen hier een balletje kunnen eten en een kopje koffie kunnen drinken, dat is fijn. We kletsen met iedereen, natuurlijk kennen we ook veel mensen hier in de regio.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

De vrachtwagen van de Oil Bro.© Foto Ronald Goedheer

Naast koffie en oliebollen ligt er nog veel meer lekkers in de vitrine. 'Het is grappig, we hebben verschillende oudere mensen gehad die om hartige en gemberknoedels vroegen. We gaan kijken of we er iets mee kunnen doen. In het weekend bakken we ook vegan oliebollen. Iemand die vegan is loopt normaal gesproken zo langs een oliebollenkraam. We hebben een veganistische versie. Daarnaast Franse eclairs, pinda-choco brownies, oreo en walnoot, citroen-maanzaad muffins, bananen dumplings, Berliner bollen en roomcroissants. En natuurlijk churros. Ze staan ​​niet in de vitrine, omdat we ze vers bakken als er een klant beschikbaar is. Laatst was er een Spaanse dame die meteen zei: 'In Nederland bakken ze ze nooit zo goed als in Spanje.' Ze kwam terug om te zeggen dat ze die van ons erg leuk vond."

De jongens hebben plezier. “We willen eigenlijk gewoon bakken, verkopen en gezellig kletsen. Wat een feest.''

De Olie Bro's staan ​​tot en met 31 december op het Gildenplein in Heemskerk. Zeven dagen per week. Doordeweeks van 12.00 tot 18.00 uur, in het weekend en op feestdagen eerder en tot 17.00 uur

Wil je alle highlights uit het nieuws elke dag in je inbox?