De schokkende realiteit achter Bol.com

2021-11-29 10:55:12 By : Mr. Jerry lv

Vul uw gebruikersnaam of e-mailadres in.

We kunnen @doutzen weer zien als een slecht mens, maar je moet niet alleen op de binnenkant vertrouwen.

De overheid moet de vakbeweging versterken

'Structurele extra investeringen in onderzoek en ontwikkeling zorgen voor een half procent extra groei voor Nederland'

Het inflatiespook zit in het Torentje

Hoe het positieve CBS-verhaal over inkomensongelijkheid ons verleidt en verblindt

Internet als aanjager van populisme

Journalist Jeroen van Bergeijk, die eerder bekendheid verwierf door te onthullen hoe het is om voor internationaal taxibedrijf Uber te werken (spoiler: niet leuk), is undercover gaan werken in een distributiecentrum van internetwarenhuis Bol.com. Hij wilde weten wat daar aan de hand was nadat een collega-journalist de vernederende praktijken bij Amazon had onthuld. Medewerkers die ziek worden, krijgen daar een boete, om maar een voorbeeld te noemen.

Er is weinig bekend over de arbeidsomstandigheden in distributiecentra waar veelal buitenlandse arbeiders dag en nacht werken. Terwijl Nederland voorop loopt in dit soort werk. Nergens in Noordwest-Europa zijn er zoveel van deze centra als in Nederland, bijna tweeduizend.

In de Volkskrant doet hij verslag van zijn ervaringen bij Bol in Waalwijk. Hij begint op de afdeling Retouren waar, zoals de naam al doet vermoeden, de geretourneerde artikelen worden gecontroleerd. Dat blijkt vies werk te zijn:

Het rooster is gekmakend. Werknemers, allemaal uitzendkrachten, krijgen pas laat te horen hoe hun rooster voor de komende week eruitziet. Soms kunnen ze maar twee dagen werken, soms wordt verlof op het laatste moment geannuleerd:

De werkomstandigheden op de afdeling Retouren zijn verder niet slecht. Van Bergeijk denkt dat het te maken heeft met het feit dat er voornamelijk Nederlandse arbeiders werken. Alles verandert als hij op eigen verzoek op een andere afdeling gaat werken: Picking. Op die afdeling rennen buitenlandse arbeiders de hele dag door het magazijn om producten te plukken uit bestelbonnen. Ze leggen ongeveer 25 tot 30 kilometer per dag af. Ook met zaken als zwerfvuil in zakken van 27 kilo.

Je moet inloggen om een ​​reactie te plaatsen.