NOS: Legitiem coronabewijs breed gedeeld via Android-apps

2021-11-29 10:36:56 By : Ms. Cathy Liu

Er zijn verschillende Android-apps in omloop die het mogelijk maken om legitieme coronaproof van iemand anders te tonen en zo toegang te krijgen tot locaties, en het is moeilijk om deze QR-codes te blokkeren, meldt de NOS op basis van eigen onderzoek.

Via de apps is het mogelijk om QR-codes te tonen die op naam van anderen staan. Vaak gaat het om buitenlandse QR-codes, afkomstig van Europeanen van buiten Nederland. De scanner-app waarmee QR-codes op papier of vanuit de CoronaCheck-app kunnen worden gecontroleerd, heeft onlangs een waarschuwing afgegeven wanneer een Europees coronacertificaat wordt gescand en de identiteitskaart moet worden gecontroleerd. Dit zou ook moeten gebeuren met Nederlandse corona proofs, maar dit bericht wordt daar niet getoond.

Het blokkeren van de QR-codes is lastig, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen de NOS. "Op dit moment kunnen we buitenlandse QR-codes van echte mensen wettelijk niet blokkeren. Alleen als er duidelijk een valse naam is, kunnen we een QR-code blokkeren."

De CoronaCheck-app heeft een "weigeringslijst" waarop 23 vaak gedeelde QR-codes worden geblokkeerd. Het gaat om tien buitenlandse en dertien binnenlandse QR-codes die volgens het ministerie breed zijn gedeeld. Deze buitenlandse QR-codes zijn codes op een valse naam die niet uitgegeven hadden mogen worden. Zo verscheen onlangs een QR-code op naam van Adolf Hitler op internet.

Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL voor deze reactie geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat. Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar wordt eerst gemodereerd. Indien u nog geen account heeft, kunt u hier een account aanmaken. Wanneer u Anoniem reageert, moet u altijd een captcha-code opgeven.

De Amerikaanse overheid adviseert smartphonebezitters om Bluetooth, NFC, Wi-Fi en GPS uit te zetten als er geen...

Heb jij net als wij een passie voor cybersecurity en wil je werken in een team met mensen die minstens zo enthousiast en gedreven zijn als jij? Wilt u wereldwijd beveiligingstrainingen geven en uw beveiligingskennis overdragen? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Ben jij klaar voor een uitdaging?

Om verbinding te maken met een netwerk gebruiken we nu OpenVPN samen met Linux PAM en de Google authenticator app. Dit werkt...

Juridische vraag: ik ben receptioniste bij een zwembad en we moeten scannen van 6-11, maar mijn werkgever heeft beloofd...

Goedenavond, ik gebruik al jaren dezelfde shell (bash) (met veel "plezier"). Maar ik dacht, leuk nieuw project, ik ga...

Altijd direct op de hoogte van het laatste beveiligingsnieuws? Volg ons nu ook op Twitter!

Op 5 december 2017 hebben we een nieuwe versie van onze huisregels en ons privacybeleid geïntroduceerd. Om verder te gaan, moet u één keer akkoord gaan met de nieuwe Huisregels van Security.NL.

Op 24 mei 2018 hebben we ons privacybeleid geüpdatet in het kader van de AVG. Om door te gaan, moet u eenmaal akkoord gaan met het bijgewerkte privacybeleid. Voor vragen kunt u contact opnemen met info@security.nl.

Op 24 mei 2018 hebben we ons privacybeleid geüpdatet in het kader van de AVG. Om door te gaan, moet u eenmaal akkoord gaan met het bijgewerkte privacybeleid. Voor vragen kunt u contact opnemen met info@security.nl.

Bedankt! U kunt nu inloggen op uw account.

Wanneer u hieronder het e-mailadres van uw account invoert, wordt er een nieuwe activeringslink naar u verzonden. U kunt deze link gebruiken om een ​​nieuw wachtwoord in te stellen.

Wanneer je het juiste e-mailadres hebt ingevuld, ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. U kunt deze link gebruiken om een ​​nieuw wachtwoord in te stellen.

Voer uw e-mailadres in en kies een alias van maximaal 30 tekens.

U bent succesvol geregistreerd. Voordat u uw account kunt gebruiken, moet deze eerst worden geactiveerd. Dit kunt u zelf doen via de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is gestuurd.