Stora Enso stopt productie houtvrij gestreken papier - Grafisch Nieuws - Grafisch Nieuws

2021-11-29 10:49:11 By : Ms. Li Xu

Papierfabrikant Stora Enso bouwt in zijn fabriek in Oulu (Finland) een papiermachine om voor de productie van kraftliner. De andere machine op deze locatie wordt uit productie genomen. Dit betekent dat de productie van houtvrij gecoat papier bij Stora Enso in september 2020 stopt.

Een jaar geleden maakte Stora Enso bekend na te denken over de toekomst van de papierfabriek in Oulu - de laatste locatie waar de groep nog houtvrij gecoat papier (WFC) produceerde met een jaarlijkse capaciteit van 1,08 miljoen ton. Dit papier, ook wel LumiArt genoemd, is bedoeld voor hoogwaardig reclamemateriaal en tijdschriften. Stora Enso wil nu afstappen van deze 'krimpende en onrendabele markt' en groeien naar markten met hogere winstmarges. Daarom investeert het nu 350 miljoen euro in de ombouw van de fabriek naar de productie van kraftliner, bedoeld voor verpakkingen. Een dergelijke operatie vond eerder plaats, in 2015, in de Finse papierfabriek Varkaus.

Stora Enso heeft een vestiging van dochteronderneming LumiPaper in de Antwerpse haven. Dat bedrijf snijdt de rollen papier uit Finland op het door de drukkers gewenste vel- of rolformaat. Stora Enso benadrukt dat de productie van haar houtvrij gecoat papier tot eind september 2020 wordt voortgezet. Daarna schakelt de papierfabriek in Oulu volledig over. In Finland verliezen zo'n 365 mensen hun baan: in de nieuwe situatie zijn er zo'n 180 mensen nodig voor de productie van 450.000 ton kraftliner. De aanvankelijke plannen om in Oulu ook karton voor verpakkingen te gaan produceren gaan niet door.

De Confederation of the European Paper Industry (CEPI) constateerde in haar cijfers over 2018 dat de groei van het volume papier voor verpakkingen groter is dan de krimp van het volume grafisch papier. Hierdoor bleef de totale papierproductie in Europa vorig jaar met 92,2 miljoen ton stabiel. De grootste daling kwam voor rekening van krantenpapier (-8,9 procent), op de voet gevolgd door houtvrij gecoat papier (-7,4 procent).

Gelukkig weerzien met Sign2Com

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven

© 2021 Roularta Media Group Alle rechten voorbehouden.