Van bezem tot Dyson V10: de innovatieve geschiedenis van stofzuigers

2021-11-29 10:48:04 By : Ms. belle belle

Zolang de mens bestaat, zal er waarschijnlijk ook behoefte zijn aan het opruimen van onze leefomgeving. Verhalen over heksen doen al eeuwen de ronde en zoals we weten vlogen ze op een bezem, iets wat je normaal gesproken gebruikt om de vloer te vegen. Met technologische ontwikkelingen door de jaren heen is ook de manier waarop we stof en vuil van vloeren verwijderen drastisch veranderd. We nemen een kijkje in de geschiedenis van de stofzuiger en hoe we tot de meest geavanceerde op de markt zijn gekomen: de Dyson V10.

Mensen zijn en blijven heel innovatief en bovenal proberen we heel zuinig met onze energie om te gaan. Daarom zien we nu steeds meer woonkamers met een slimme assistent die bijvoorbeeld met een spraakcommando snel je lampen aan en uit kan doen. Ook qua schoonmaak hebben we sinds de bezem enorme vooruitgang geboekt. Een eerste stap op weg naar de stofzuiger die we vandaag hebben, is de tapijtveger. Dit mechanische apparaat werd in 1860 uitgevonden door Daniel Hess om tapijten te reinigen. Dit gebeurde door middel van een roterende borstel en een balg, die voor de zuigkracht zorgden. Een van de oudere verschijningen van het apparaat is te zien in de Charlie Chaplin-film uit 1914, Laughing Gas, waarin Chaplin de wachtkamer van een tandarts schoonmaakt.

Eind negentiende eeuw stappen we van de tapijtveger over naar het eerste elektrische apparaat om stof van de grond te halen. De oudste voorbeelden gebruikten een soort blaassysteem in plaats van afzuiging, maar in 1901 kwamen zowel de ingenieur Hubert Cecil Booth als de Amerikaanse uitvinder, David T. Kinney, met een apparaat dat daadwerkelijk afzuiging gebruikte om schoon te maken.

De eerste stofzuigers waren echter niet bedoeld voor huishoudelijk gebruik. Kenney's machine was bijvoorbeeld een stationair systeem, aangedreven door een stoommachine met buizen en slangen die door het hele gebouw liepen. De allereerste stofzuiger bedoeld voor thuisgebruik werd in 1905 gemaakt door Walter Griffiths uit Birmingham. Het was de eerste mobiele stofzuiger, al was hij nog best zwaar. Vrouwen hadden meestal de hulp van hun man nodig om het ding te verplaatsen.

Sindsdien lijkt er een echte stofzuigerstorm te zijn geweest. Steeds meer bedrijven gingen met de toestellen aan de slag. De technologische vooruitgang bleef echter nihil, er verschenen steeds nieuwe modellen met de bekende stofzuigerzak. Dat wil zeggen, totdat de heer James Dyson erbij betrokken raakte. In 1974 kocht hij een Junior Stofzuiger. Een apparaat waar hij al snel gefrustreerd van raakte, omdat het vrij snel verstopte en na een tijdje minder goed begon te zuigen. Ook na het legen van de stofzuigerzak bleef de zuigkracht matig en een stuk minder dan voorheen.

Op een gegeven moment kwam Dyson op het idee om een ​​cycloonsysteem in de stofzuiger te integreren, wat nogal een gamechanger bleek te zijn. Centrifugaalafscheiders, die in het cycloonsysteem worden gebruikt, werden destijds alleen in industriële toepassingen gebruikt. Vanwege de hoge kosten was het niet rendabel om het op kleine schaal te gebruiken. Dyson ging echter aan de slag en realiseerde zich dat de functie van de cyclonen precies de oplossing voor het probleem was. Hierdoor werd stof verwijderd zonder verstoppingen en was er geen stofzuigerzak meer nodig.

Zo ontstond het idee voor de eerste Dyson-stofzuiger. James Dyson besteedde vijf jaar van zijn leven aan het ontwikkelen van zijn cycloonstofzuiger en na 5.127 prototypes was de Dyson DC01 een feit. Het was een revolutionair apparaat dat de dagelijkse ergernis oploste van stofzuigers die in één klap hun zuigkracht verliezen.

Sindsdien is de Dyson stofzuiger natuurlijk doorontwikkeld en komen er steeds meer geavanceerde modellen op de markt. Nu komen we bij de meest geavanceerde Dyson en ook het meest geavanceerde apparaat in de branche: de Dyson V10. Dit veroorzaakt niet alleen een revolutie, maar zelfs een verstoring van de markt. De Dyson V10 is een steelstofzuiger die hetzelfde vermogen levert als een stofzuiger met snoer. Omdat het vermogen van een stofzuiger afhangt van de motor, haalden de Dyson-ingenieurs inspiratie uit de ruimtevaart om een ​​motor te creëren die krachtig genoeg is om de stroom te leveren die nodig is uit een batterij. En het werkte.

Dyson is zo overtuigd van de techniek dat het bedrijf geen nieuwe stofzuigers met snoer meer ontwikkelt. Dyson gelooft dat draadloos de weg van de toekomst is en als we naar andere industrieën kijken, hebben ze zeker gelijk. Tegenwoordig is er steeds meer draadloos, van muziek luisteren tot printen en betalen. We werken zelfs aan opladers die je smartphone daadwerkelijk draadloos kunnen opladen vanaf grote afstand.

Wat dat betreft is de Dyson V10 de stofzuiger van de toekomst en is er geen reden meer om voor een stofzuiger met snoer te gaan, en zeker niet voor een stofzuiger met stofzuigerzak. De tassen zijn gewoon vervelend en je moet ze steeds opnieuw kopen. Ook verlies je veel zuigkracht doordat de luchtstroom wordt belemmerd.

En nu er een draadloze stofzuiger is die net zoveel kracht levert als een stofzuiger met snoer, hoef je je niet meer druk te maken over vervelende draden waar je over kunt struikelen en die alleen maar in de weg zitten. James Dyson ontwikkelde Cyclone-technologie om daar korte metten mee te maken. Sterker nog, Dyson garandeert dat je geen zuigkracht verliest.

Daarnaast is de Dyson V10 ook nog eens behoorlijk veelzijdig. Naast de krachtige V10-motor heeft het apparaat ook een speciale motor in de borstel van de vloerzuigmond. Dit zorgt ervoor dat stijve nylon borstelharen diep in uw tapijt worden geduwd om korte metten te maken met die vervelende kattenharen. Ook harde vloeren worden genadeloos aangepakt dankzij de zachte antistatische koolstofvezelharen. Een grotere rol, met zacht geweven nylon, zorgt ervoor dat grotere vuildeeltjes in de machine verdwijnen, terwijl een kleinere rol ook fijne deeltjes verwijdert.

Behalve de vloer stofzuig je ook gemakkelijk in de lucht en bijvoorbeeld spinnenwebben aan je plafond of gordijnen ophangen. Dankzij het lichte gewicht van de V10 is dat een probleem. Ook voor het opruimen van wat kruimels is de stofzuiger uitermate geschikt, aangezien hij ook als kruimelzuiger gebruikt kan worden.

Hoewel we Dyson vooral kennen van zijn stofzuigers, is het bedrijf ook met andere zaken bezig. Ook James Dyson werkt achter de schermen aan een elektrische auto en onlangs is er een testbaan onthuld voor een radicale EV. Lees hier meer over de Dyson V10.

© 2021 OMDAT. Alle rechten voorbehouden Hosting door Xynta