Giro 2021: Filippo Ganna imponeert in Turijn, Evenepoel zevende bij rentree | FietsenFlash

2021-11-29 10:20:34 By : Ms. Candy Fan

Zeven maanden geleden zette Filippo Ganna alle tijdritten in de Giro d'Italia achter zijn naam en die lijn zet hij vandaag door. In de 8,6 kilometer lange rit door Turijn was de wereldkampioen duidelijk de sterkste. Remco Evenepoel eindigde bij zijn terugkeer als zevende. Jos van Emden was de beste Nederlander op de zesde plaats.

Turijn was het strijdtoneel van de eerste etappe van de 104e Giro d'Italia, een individuele tijdrit van 8,6 kilometer over vlakke wegen. Filippo Tagliani van de Androni-ploeg van Gianni Savio mocht de eerste grote ronde van het seizoen aftrappen, waarna David Dekker, de eerste Nederlander, Victor Campenaerts, Tejay van Garderen, die het aangepaste uniform van EF Education- Nippo droeg, en Bauke Mollema rolde meteen een aantal interessante namen weg.

Dekker zette als eerste een tijd neer met 9:19, nadat hij Tagliani - die een minuut eerder was gestart - aan het einde van zijn etappe had ingehaald. De tijd van de 23-jarige neoprof, zoon van voormalig profwielrenner Erik Dekker, stond maar even aan de top, want Campenaerts was toen een fractie sneller. Maar ook de tweevoudig Europees kampioen zou niet winnen, want Roger Kluge zette enigszins verrassend de snelste tijd neer, waarna Jonathan Castroviejo nog sneller ging. De Spanjaard zette de klok stil na 9.14 uur.

Terugkeer Dylan Groenewegen Als 25e renner startte Dylan Groenewegen. Voor de sprinter was het zijn eerste optreden in een koers sinds de Ronde van Polen vorig jaar. Met een tijd van precies tien minuten zou hij de tijdrit niet winnen, maar hij eindigde zeker ook niet als laatste. Voor Luis León Sánchez was het een dag om snel te vergeten; de ervaren Spanjaard moest onderweg overstappen op zijn racefiets en kon een snelle tijd op zijn buik schrijven. Onder anderen Nelson Oliveira en Pello Bilbao kwamen te kort voor de toptijd van Castroviejo.

Mathias Brändle was de volgende die de snelste tijd dichter bij de negen minuten bracht. Na 8,6 kilometer klokte de Oostenrijker 9:09 en reed Castroviejo uit de hete stoel. Vincenzo Nibali, die na een polsblessure net op tijd fit was voor de Giro, zette niet de snelste tijd neer en Aleksandr Vlasov en Gianni Moscon ook niet. Het was echter Tobias Foss die de eerste serieuze doeltijd zette. De Noor van Jumbo-Visma ging rond 9.00 uur de deur uit, een tijd die te scherp bleek voor Rémi Cavagna, een grote kanshebber voor veel wielerliefhebbers.

Op dat moment moest er nog een hele reeks renners over de finish, waaronder Foss' teamgenoot Edoardo Affini. De Italiaan had vleugels in eigen land en dook als eerste onder de negen minuten met 8:57. Nederlands kampioen Jos van Emden klokte de derde tijd en kwam in 9:05 over de finish, nadat hij onderweg Jefferson Cepeda had ingehaald. Bijna gelijktijdig rolde João Almeida van het startpodium, in de volgende minuten gevolgd door andere favorieten zoals Egan Bernal, Simon Yates en Daniel Martin.

Almeida doet goede zaken Almeida, die vorig jaar vijftien dagen roze droeg in de Giro, klokte met 9:04 en Foss langzamer dan Affini, maar was iets sneller dan zijn teamgenoot Cavagna. Bernal zette vervolgens 9:26 op de tafels en Yates 9:25. Daarmee deed de Brit het net zo goed als landgenoot Hugh Carthy, die al een tijdje eerder was binnengekomen. Vlasov en vooral Almeida deden voorlopig het beste van de favorieten voor het klassement, terwijl Yates, Bernal, Carthy en ook Bilbao dicht bij elkaar zaten. Daniel Martin klokte vervolgens 9:44 en moest tijd incasseren.

Jai Hindley, de nummer twee van vorig jaar, moest ook wat tijd opgeven. De Australiër voltooide de ronde in 9:33. Daarna waren de ogen gericht op het startpodium, waar Remco Evenepoel aan zijn tijdrit begon. 266 dagen na zijn crash in de Ronde van Lombardije keerde de Belg bijna negen maanden geleden terug naar het racen om zijn eerste Grote Ronde van zijn carrière te beginnen. Bij het eerste tussenpunt klokte hij een veelbelovende vierde tijd, aan de finish klokte hij een mooie 9:06 op de tafels en was daardoor slechts iets langzamer dan zijn teamgenoten Almeida en Cavagna.

Op dat moment was Filippo Ganna al bezig met een wapentijd. In de regenboogtrui reed de Italiaan van INEOS Grenadiers om 8:47 uur, goed voor een gemiddelde snelheid van 58.748 per uur. Vanaf de hete stoel nam Affini zijn hoed af naar zijn landgenoot. Daarna moesten nog een handvol renners een tijd neerzetten, maar mannen als Michael Hepburn, Patrick Bevin, Mikel Landa, Romain Bardet en Dries De Bondt vormden geen bedreiging voor de ritzege. Ganna won deze eerste etappe en mocht daarna het roze aantrekken.

Sterk, Evenepoel. Ganna blijft een alien. De Belgen zullen blij zijn, want Evenepoel lijkt zich bij de topmannen aan te sluiten.

Er was ook een groot gat tussen Affini en Evenepoel. Dat is het meest opvallende: gaatjes van bijna tien seconden, voornamelijk verlengd op de krachtstukken in het tweede deel.

Je ziet dus dat die conflicten tussen Jumbo en Deceuninck allemaal zwaar overdreven zijn. Net samen naar de ketonenboerderij geweest.

Haha, dat was het uitje om de kou uit de lucht te halen.

Oh, dat is dus voor de tijdrit, nooit geweten.

Nog steeds een genot om Ganna te zien rammen. Heel mooi.

Domineren is een beter woord; uit een andere dimensie! Ganna laat zijn benen spreken, of zoals we vroeger over Johnny en Rich zeiden: 'A pair of separates!'

Ongeacht de dominantie, de manier waarop hij op de fiets zit. Echt mooi.

Vooral het bochtenwerk van hem vandaag was erg indrukwekkend.

Vond hem erg gretig. Hij at bijna de baan op.

Ik had het niet verwacht na zijn mindere vorm in de voorbereiding. Maar zelfs zonder de tijd te kennen kon je duidelijk zien dat hij sneller ging dan Evenepoel, wat een machine!

Verbazingwekkend dat Affini en Foss tweede zijn. Dat had ik nooit gedacht.

Vreemd inderdaad. Normaal wordt slechts 1 renner 2e.

Ik had Affini ergens verwacht (zeer goede gangmaker, was al 3e op het EK van 2019 als ik het me goed herinner). Foss is ondanks zijn sterke proloog vorig jaar een verrassing, want ik dacht dat het door de klim kwam.

Ja, dat is geweldig als je in hetzelfde team zit (een slordige fout). Ik wist dat Affini een tijdrijder was, maar ik had niet verwacht dat hij zo hoog zou eindigen.

Welke klim stond er vorig jaar in de proloog? Dat puistje in het begin? Foss liet al zien dat hij top was in dit soort ritten.

Affini is al jaren een toptalent, tot 2 jaar geleden op het niveau van Ganna. Foss is erg sterk, maar gezien zijn verleden als winnaar van de Tour de L'avenir zou dat geen grote verrassing moeten zijn.

Mooi, sterk van Ganna! Wat een monster. Jos is ook mooi. En Evenepoel ook een goede tijdrit. Zijn conditie is dus goed, maar we zullen de komende weken zien wat hij kan. Vergeet Almeida natuurlijk niet, want ook zij rijdt een betere tijdrit dan ik had verwacht

Die Foss wordt steeds beter en beter. Verbeter een beetje bergopwaarts en je hebt een renner die nog steeds in de top 10 kan rijden in grote rondes.

Dat kan een grote zijn

Noren pieken vaak jong. Ze lijken vroeg te rijpen, maar hebben zelden een hoge top.

Noren. De Colombianen van Scandinavië.

Hushovd was pas 32 toen hij wereldkampioen werd en Kristoff zelfs pas 27 toen hij RvV won. Bizar.

Affini viel me dit seizoen een beetje tegen (of heel onopvallend), maar laat zich hier op het juiste moment zien. In eigen land, goed voor hem. Ganna bereikt een niveau, pff.

Blij dat het begonnen is.

Wat ik trouwens niet begreep: wat een mensen langs het parcours… het was echt even wennen.

Ik heb die mensen ook opgemerkt, inderdaad massa's. Maar ik weet niet hoe ze het in Italië doen met de cijfers.

Noord Italië weet ik niet precies. Maar de meeste regio's zijn weer "geel", in algemene zin zijn de cijfers beter dan in Nederland. Zit momenteel in Umbrië, en daar zie je veel discipline omtrent de mondmaskers. Ik weet niet hoe het in Turijn is.

Maar leuk om het publiek weer te zien. Hopelijk vertaalt zich dat niet in extra besmettingen.

Vreemd/goed om te zien inderdaad. Voor zover ik heb gemerkt, leek zowat iedereen een mondmasker te dragen, dus hopelijk ook veilig.

Woon je onder een steen? Infecties vinden bijna nooit buiten plaats! Jongen…jong… de angstporno is je ingesmeerd door de OMT, die nog steeds weigert aerosolen in binnenruimten te herkennen als de belangrijkste bron van verspreiding. Inmiddels heeft dit duizenden extra levens gekost!

@Wigo, Dat verandert als je met de nodige consumptie in elkaars nekken zit te hijgen/gillen. En dan iets over terugkruipen onder de steen waar je vandaan kwam...

@Wigo De OMT hoeft dat ook niet, we hebben je daar met je grote kennis.

Affini was ziek tijdens de voorjaarsklassiekers… dat verklaart zijn ietwat teleurstellende optreden daar

Bedankt Rahimns, dat wist ik niet. Net op tijd, weer blij.

De meeste schapen kunnen niet bevatten dat de heiligen van de WHO en de OMT iets verkeerds kunnen doen. Veel te bang om zelf na te denken en keuzes te maken. Zie hier de reacties. Zo voorspelbaar..

Ganja is terug! In ieder geval in de korte, vlakke tijdrit. Kort na de matige prestatie in Zwitserland, maar dat waren natuurlijk ook heel andere tijdritten..

Ga weer een alien. Foss en Affini de verrassingen, reden zeer sterk. Evenepoel met een redelijke tijdrit. Cavagna enigszins teleurstellend. Wat de klassementsrenners betreft, reden Vlasov en Almeida een sterke tijdrit. Nibali, Bernal en Yates prima maar ook niet op hun best.

Beide AK-mannen van QS meteen een stukje op de rustweg, ze zullen de roze hebben na etappe 4.

Dat klopt, Almeida en Evenepoel heel goed. Dan is Formolo degene met de beste tijdrit. Formolo, je hebt een goede Giro voorspeld, toch?

Dan ben je misschien buiten Foss bekeerd?

Combinatie van geloof en hoop, ik vind hem een ​​aardige vent en een fijne coureur.

Evenals Foss lijkt hij overigens niet ondubbelzinnig als een ak-man te worden gezien. Wie weet is dat voor beiden verkeerd.

Leuk dat Ganna wint: de manier waarop ze zich wierp, ook in de hoeken, was prachtig om te zien.

Almeida doet het goed binnen zijn team. Het is slechts 2 seconden op de yappy van Schepdaal, maar het is 2 seconden. Probeer snel de roze te pakken om de steun van het team te forceren.

TJV ook gewoon goed. Benieuwd of ze nog actief roze gaan proberen, of dat ze het gewoon laten voor wat het is.

Andere favorieten allemaal dicht bij elkaar. Dat is ongeveer seconden, er is nog niets beslist. Alleen de Quickstep klassementsmannen hebben vandaag echt het verschil gemaakt.

Al met al een mooie proloog.

Cavagna, Almeida en Evenepoel allemaal dicht bij elkaar, nemen een handvol seconden, maar zeggen inderdaad niets. Proloog te kort om echt verschil te maken, maar daar was het ook niet voor bedoeld. Leuk van Foss en Affini ook.

@Michelangelo Je bent ook voedsel voor psychologen. Wat je post laat zien dat je de koers kent en een gezonde dosis gezond verstand hebt, maar als het om Quickstep gaat val je altijd in een kinderachtig discours dat je eigen geloofwaardigheid ernstig ondermijnt. Bizar.

Dus je ziet, Ward, niets menselijks is ons Fietsflitsen vreemd. Persoonlijk vind ik die blinde vlek prima. Want om eerlijk te zijn, het is ondraaglijk.

Ok we kunnen het volgende zeggen: – Ganna is een beest – Almeida is prima in orde – TJV is buitengewoon goed voorbereid. – Met Remco gaat het heel goed na 9 maanden niet gespeeld te hebben. De eerste 2 weken gaat hij iets leuks doen. De derde week wordt te veel.

Oeps, laat Beer het niet horen….

Ik vermoed dat Bear het hiermee eens zou zijn.

Echt genoten, niets beter dan een grote ronde te starten met een korte tijdrit!

Triest voor Affini, in 'zijn' Giro, maar Italië heeft niets te klagen. Het is ook leuk dat Van Belleghem/Kroon het commentaar geven, ze hebben blijkbaar een betere internetverbinding en horen het meteen als de ander aan het praten is.

Ze zaten samen in de studio.

Ganna buitenaards, geen andere woorden voor. Dit leek verdacht veel op de tijdrit van vorig jaar in Tirreno waar hij ook iedereen omver blies. Bij TJV heeft de P5 bewezen een goed hulpmiddel te zijn om nog meer stappen te zetten in het werk tegen de klok. Affini, Foss, van Emden super en ook Dekker netjes en met Bennett die een tijd vergelijkbaar met Bernal en Yates zo solide rijdt. Almeida, Evenepoel en Vlasov eindigden vandaag bovenaan bij de klassementsmannen, maar Milaan is nog ver weg.

Dekker is aardig, nog meer een man voor de proloog gezien zijn snelle start. Verwacht hem morgen eigenlijk, vorm is goed.

Ik krijg ook het vermoeden dat Cervelo veel goeds doet bij TJV. Zelfs niet alleen in de TT. Ik zag dat het TT-stuur op 1 steun was gemonteerd. Iets wat ik bij andere fietsen niet zie. Dat is ook vernieuwend.

Ganna hoefde niet eens een extra klinker te kopen om Cavagna te kloppen. Monsterlijk goed. En om Affini hier vooraan in de top drie te krijgen, moest je meer hebben dan alleen een beetje affiniteit voor het parcours.

Weer een mooie tijdrit van Van Emden. Wederom is het typerend dat zo'n Fransman in Parijs bij Eurosport met sardonisch genoegen een advertentie er dwars doorheen blaast. David Dekker laat zien dat hij zijn vorm (terug) heeft. Ik hoop dat hij een van de komende dagen een kans krijgt.

Van EMDEN verslaat de Keffer van Schepdaal

Evenepoel lijkt prima in orde. Dit is niet echt een tijdrit voor hem, maar hij komt uiteindelijk te kort.

Ganna monsterlijk, steekt ver boven de rest uit. De enige die in dit soort tijdritten ook maar in de buurt kan komen lijkt mij een super WvA. Wat een kracht.

Paar kerels voor het klassement die op een goede 8km al even op de been waren.

Nou, het moet allemaal nog beginnen.

Op sporza staat dat Evenepoel blij was met zijn top 10 plaats. Persoonlijk denk ik dat hij stiekem op meer had gehoopt. Zeker als je zag hoe hij vertrok, straalde dat echt de ambitie uit om te winnen.

Maar uiteindelijk belandt hij achter Almeida. Als ik de berichten uit het kamp Lefevere lees, is er een soort strijd gaande tussen (de manager van) Almeida en Lefevere. Dus wie weet krijgen we hier een soort Contador/Armstrong-scenario, waarin de eerste klap in ieder geval voor Almeida is.

Almeida keert in week 3 terug naar de langere cols als er nog genoeg echte klimmers aan boord zijn. Het is een goede vechter en een explosieve eigenaar, maar geen hoge bergman. Als je Evenepoel de afgelopen week in een goede vorm en ongeveer 1 minuut van Almeida aflevert, is dat gewoon de leider. Het meest geslepen speel je dit uit met Almeida inderdaad als leider tot dan toe.

Ja, maar dan had je het slimmer moeten spelen en niet Evenepoel maar Almeida had het rugnummer met één moeten geven.

Dit soort proloog past een stuk beter bij de explosieve Almeida.

Het zal afhangen van hoe goed Evenepoel is en of hij ongeschonden de 3e week ingaat. Maar wat ze ook tegen de buitenwereld zeggen, Evenepoel staat boven Almeida in de pikorde van het team. Alleen voor de sponsors is het de belangrijkste renner van het team.

Normaal gesproken komt Almeida ook in het hooggebergte te kort om een ​​grote ronde te winnen, dat moet bij Evenepoel nog blijken.

De enige vraag is wat er gebeurt als Almeida in het roze komt. Het scenario van Kelderman vorig jaar, waarin niet wordt gewacht. Of het verhaal van Pogacar en McNulty in Baskenland, waar Evenepoel uiteindelijk bij Almeida moet blijven.

Nou ja, een hoog wat-als-gehalte, maar niet helemaal onrealistisch. En voor Almeida zit de grootste concurrent voor roze misschien wel in zijn eigen team. En de grijze alfawolf heeft al wat minder mooie woorden gezegd over de manager van Amleida…

Almeida streeft er zeker niet naar om tegen zijn eigen teamorders in te gaan. Als hij naar de VAE gaat, zal het niet zijn om Pogacar een gezonde uitdaging te bieden, denk ik. Een rol waarin hij 2 weken strijdt voor roze en daarna keurig topknecht speelt, is naast die van Lefevere het best mogelijke doel van zijn eigen en nieuwe werkgever.

Met meerdere topspelers in de ploeg is de beste tactiek nog steeds gewoon de 2e man te laten aanvallen, zodat de tegenstander in de verdediging moet en je gewoon kunt volgen.

De intense hoop dat die 2 seconden een enorme symboliek hebben binnen het team en dat ze een mentale klap zijn voor Evenepoel is ook heel schattig.

Almeida gaat heel mooi eindigen ergens rond de 7e plaats. Je moet hier nooit koploper van maken als je serieuze klassementsambities hebt bij Evenepoel.

je kunt ook zeggen dat de tandem Almeida-Evenepoel een mooie 20 seconden op zak heeft, hoog genoeg in het klassement staat om geen trui te hoeven verdedigen, en dus op een zitje de bergen in kan. Voor wie twijfelt: Evenepoel is koploper.

Ook ik zet mijn geld liever op Evenepoel als klassementsman dan op Almeida. Want Almeida heeft al bewezen dat hij wel degelijk een solide “top 7 coureur” is, maar mist het laatste stukje (in het hooggebergte) om een ​​grote ronde te winnen.

Evenepoel heeft bewezen allerlei rondes te winnen, maar is nog nooit begonnen in een ronde van drie weken. Ik zie Evenepoel dan ook eerder een grote ronde winnen dan Almeida. Evenepoel lijkt net wat completer. Ook al geef ik het misschien meer aan de Portugezen….

Wat is er met Bevin gebeurd?

Besloten om sprinter te worden

Gelukkig voor Ganna geen Dennis, Porte of Thomas van zijn team, om nog maar te zwijgen van Van Aert. Evenpoels ogen straalden geluk uit. Drie maanden geleden mocht hij weer echt gaan fietsen. Zijn directe concurrenten zijn al in topvorm bij de start, terwijl Remco de komende weken nog beter zal worden en dan de laatste week verzengend zal presteren. Voor de rest maakt Vlasov ook een goede beurt.

Cepeda heeft nog wat werk aan zijn tijdrit. Pfff, het werkt niet. Misschien onderweg iets tegengekomen, dat kan ook: 175 CEPEDA Jefferson Alexander

@Michelangelo ze droegen allemaal maskers... plus: asymptomatische infectie komt veel minder vaak voor dan de virologen zeggen.

Toch geloof ik die virologen liever dan de anonieme Daren Cole op Cycling Flash.

Vlasov grote winnaar van de dag, stijgt qua tijdrijden boven zijn niveau van voorgaande jaren. En Ganna natuurlijk, wat een reus is dat!