Printmedianieuws.nl: Xeikon TITON: toner met de voordelen van UV

2022-04-21 08:13:33 By : Mr. Ron Luo

nieuws en achtergronden van het nieuws over de printmedia wereld

PARTNER BIJDRAGE - De druk op voedselveiligheid gecombineerd met de recyclebaarheid van toners en inkjetinkten, maken het noodzakelijk consumables te ontwikkelen die plastic verpakkingen kunnen reduceren en gelijktijdig op papier veilig en geur- en smaakloos zijn.

Xeikon zegt de nieuwe TITON-technologie voor toners te hebben ontwikkeld, die de voordelen van UV-inkten biedt, maar de nadelen ervan niet bezit. Tijdens het komende Xeikon Café in Lier eind deze maand, zal TITON voor het eerst worden gedemonstreerd op de Xeikon CX500t, een nieuwe machine binnen de CHEETAH-serie.

Frank Jacobs, Senior Product Manager, zegt dat de vraag naar papieren verpakkingsproducten, en dus ook labels/etiketten, in de komende jaren fors toe zal nemen, nu overheden het voortouw nemen plastic verpakkingen te gaan ontmoedigen en uiteindelijk te verbieden.

Xeikon zegt dat TITON geur- en smaakloos is, ook bij indirect en direct contact met levensmiddelen. TITON-toner biedt een uitstekende bestendigheid tegen scheuren en krassen, water, zonlicht, hoge temperaturen en een grote reeks vloeibare chemicaliën, zonder enige vorm van beschermlagen, zoals vernissen of lamineren. Een belangrijke eigenschap is het vermogen om hittebestendige sealtemperaturen tot 220-260°C te kunnen weerstaan, wat van cruciaal belang is voor het behoud van de integriteit van de verpakking en de bescherming van het product.

TITON speelt in op de vraag naar papieren verpakkingen en dus de inzetbaarheid van enkelzijdig gestreken papiersoorten voor bags (zakken), pouches (stazakken) en sachets (aan drie of vier zijden gesealde zakjes) of dubbelzijdig gestreken soorten voor wrappers (wikkels) voor producten, zoals bakkerswaren, snoepgoed, meel, kruiden en specerijen, of koffie en thee. Voor merkeigenaren is het van het grootste belang dat printtechnieken en de daarbinnen gebruikte consumables geen invloed hebben op de klantervaring bij de verschillende producten.

Frank Jacobs: ""Met deze technologie krijgen drukkers de kans om hun mogelijkheden uit te breiden met toepassingen die eerder niet digitaal haalbaar waren."

Door merkeigenaren in staat te stellen over te stappen op recyclebare verpakkingen op papier, neemt de Xeikon TITON-technologie een baanbrekende positie in binnen het digitale druklandschap, en krijgen drukkers de kans hun mogelijkheden uit te breiden naar toepassingen die voorheen niet met digitaal konden worden aangepakt, als aanvulling op hun conventionele flexopersen.

"Met de migratie naar het bedrukken van verpakkingen op basis van papier, zijn de eisen aan de druktechnologie strenger geworden in termen van voedselveiligheid, zonder een plastic functionele barrière of plastic laminering om het drukwerk zelf te beschermen," aldus Jacobs.

Dat heeft volgens Jacobs een gunstig effect op de in- of offline nabewerking, daar geen vernis- of lamineerproces meer nodig is. Dat heeft uiteraard invloed op de Overall Equipment Effectiveness (OEE). Vernissen en lamineren vergen immers extra insteltijden en zorgen voor meer afval in het proces. Bovendien vergen vernissen op waterbasis die worden gebruikt om voedselveiligheid te bereiken, een aanzienlijke hoeveelheid onderhoud, wat ten koste gaat van de productieve uptime. Lamineren kan ook een negatieve invloed hebben op de recyclebaarheid van de verpakking. TITON-toner is volgens Xeikon de enige digitale oplossing die deze markt kan bedienen, zonder de tijd en kosten die gemoeid zijn met verdere oppervlakteprocessen, waardoor de snelheid om producten op de markt te brengen, de winstgevendheid en de productiviteit worden verbeterd.

Het eerste digitale persmodel waarop TITON-technologie zal worden toegepast, is de Xeikon CX500t, een nieuw lid van de CHEETAH-serie. Door extra mogelijkheden toe te voegen aan de succesvolle 508 mm (20 inch) brede machine, met de nieuwe tonertechnologie, kunnen converters hun bereik verbreden en nieuwe marktsegmenten betreden.

Jacobs: "Opnieuw effent Xeikon de weg voor converters om hun business toekomstbestendig te maken, door oplossingen te ontwikkelen die hen helpen de curve voor te blijven en in te spelen op de marktbehoeften aan hoogkwalitatieve, duurzame en kosteneffectieve oplossingen. Het bevestigt onze toewijding aan de etiketten- en verpakkingsmarkt en is de perfecte illustratie van het feit dat op de toepassing afgestemde producten de sleutel zijn tot het stimuleren van groei."

"De baanbrekende TITON-toner brengt nieuwe marktkansen voor digitaal drukwerk die geen enkele andere digitale technologie kan bieden, en zal een nieuwe standaard zetten voor de productie van flexibele verpakkingen", besluit Jacobs.

Bezoekers aan het Xeikon Café in Lier, België, op 26-28 april kunnen de TITON-technologie in actie zien tijdens de live demo's. Registreren is wel noodzakelijk: Xeikon Café 2022 - Label & packaging innovation | Xeikon.

Artikelen van 'de redactie' worden verzorgd door de een wisselende samenstelling van de redactie van printmedianieuws en/of gastauteurs.

5 april 2022 door de redactie Reageer

Categorie: partner bijdrage Tags: Café TITON, CX500t, xeikon

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Alle online trainingen voor 2021 en 2022 op onze website.

BTW: NL001333683B94 KvK: 34201192 Bank: NL52 RABO 0175855366 t.n.v. LUIT Consultancy Waarderweg 19 2031 BN  Haarlem