Senses on edge: ervaar je omgeving anders met sensehacking - Radar - Knack Weekend

2021-11-29 10:17:32 By : Ms. vicky xiang

Hij had zijn boek graag een lekker geurtje gegeven, Professor Charles Spence, maar omdat het te duur is, heeft Sensehacking gewoon een heel knuffelige omslag. Binnenin lees je hoe zwarte sportkleding je agressiever laat spelen, de geur van antirimpelcrème effectief je rimpels doet verdwijnen en het geluid van je dure auto niet helemaal 'natuurlijk' is. Met andere woorden, hoe we onze zintuigen kunnen hacken als we dat willen.

Dat ze veel meer samenwerken dan we denken, onze zintuigen, is een van de belangrijkste conclusies van Charles Spence. Hij is een professor in de experimentele psychologie in Oxford, en in dit boek combineert hij zijn eigen onderzoek en dat van anderen om tweaks en hacks voor verschillende aspecten van ons leven voor te stellen om het leven leuker of gemakkelijker te maken. Iets wat sowieso al gebeurt, zegt hij. Sensehacking is overal, of je nu in de auto, in de winkel of op je werk zit, maar we zijn ons er meestal niet van bewust. Ook in de toekomst zal het vaker gebeuren, ook in de medische wereld en zelfs thuis. Het is belangrijk dat we onze multi-zintuiglijke omgeving goed ontwerpen, want tegenwoordig brengen mensen die in een stad of stedelijke omgeving wonen tot 95 procent van hun tijd binnenshuis door. Dat betekent niet alleen dat we waarschijnlijk te weinig natuurlijk licht krijgen, maar ook te weinig natuur tout court. Binnenin is het scala aan zintuiglijke ervaringen dat we kunnen hebben ook beperkt. Design-, verf- en geurbedrijven passen al langer wetenschappelijke inzichten toe op onze zintuigen, maar ik heb ook voor bedrijven en sportaccommodaties gewerkt om ervoor te zorgen dat medewerkers en klanten het maximale uit hun werk en sportbeoefening halen.' ...

Wil je dit artikel verder lezen?

Knack Weekend Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overheden toegang tot het Knack Weekend netwerk. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Deze week in Knack Weekend

Zwijgen over zakgeld, liegen over je loon? Waarom we over geld moeten praten

Ontvang wekelijks het laatste lifestyle nieuws in je mailbox

© 2021 Roularta Media Group Alle rechten voorbehouden.